HemNyheterUtställning om Runer till hösten

Utställning om Runer till hösten

En av Nybros allra främsta kulturpersonligheter, journalisten och författaren Runer Jonsson (1916-2006) kommer att uppmärksammas på Nybro Bibliotek till hösten. I år är det alltså 100 år sedan Runer Jonsson föddes i Nybro och han blev hembygden trogen under hela sitt liv.

Bibliotekarie Mats Johansson har börjat med planeringen så smått inför utställningen, som han hoppas ska få ett brett gensvar. Redan som 19-åring blev Runer Jonsson redaktör vid Nybro Tidning, där han var verksam i imponerande 45 år och mestadels helt ensam. I hans uppgifter ingick naturligtvis att skriva, men dessutom var han länge även annonsförsäljare.

Mats Johansson på biblioteket i Nybro har så smått börjat planera för en utställning om Runer Jonsson.
Mats Johansson på biblioteket i Nybro har så smått börjat planera för en utställning om Runer Jonsson.

Författare

Vid sidan av uppgifterna på Nybro Tidning var han författare och debuterade som lyriker 1946 med diktsamlingen, Det var några lågmälda toner. Sammanlagt gav Runer Jonsson ut ett 50-tal böcker. Den första av sju böcker om Vicke Viking kom ut 1963. Vicke Viking har översatts till inte mindre än ett 20-tal språk. Dessutom har det blivit tv-bearbetningar, radiopjäser och musikaler med Vicke. Under åren 1974-75 producerades i Japan en tecknad tv-serie på 78 avsnitt om Vicke Viking. Denna serie blev populär inte enbart i Japan, utan även i länder som Tyskland, Österrike, Schweiz, Spanien och Storbritannien. Dessutom gav Runer Jonsson ut bland annat tre böcker om bronsålderspojken Ulme från Öland.

Låg profil

Inte oväntat blev uppmärksamheten stor kring Runer Jonsson, som fick flera erbjudanden att lämna Nybro, men dessa avböjde han kategoriskt. Han var nöjd med vardagen i hemstaden och umgicks aldrig med några planer på att flytta.

Högskoleadjunkt Clases Evenäs, Kalmar, som är bördig från Nybro, gav 2006 en mycket uttömmande bild

av journalisten Runer Jonsson i boken, Att skriva sin stad – och bevaka världen. Dessutom har han i en bok om författare från Småland ingående presenterat Runer Jonsson i den rollen.

– Han står i en klass för sig, är något av den sammanfattande kommentaren från Claes Evenäs.

Kritiserade nazismen

Under det brinnande andra världskriget var Runer Jonsson i sin kritik av nazismen mycket djärv och han återkom till detta gång efter annan. Ansvarige utgivaren av Nybro Tidning, Viktor Johansson kallades därför till Utrikesdepartementet för varnande samtal våren 1942 om Runer Jonssons upprepade kritik av nazismen i Nybro Tidning . Även i övrigt skriv Runer Jonsson ofta om utrikespolitiska frågor.

Idrottsintresserad

I unga år väcktes intresset för idrott hos Runer Jonsson, som följde det mesta på den fronten i Nybro. Han hade uppdrag i både Nybro IF:s och Nybro SK:s styrelser. Inte enbart i Nybro Tidning skrev han om idrott utan även i Barometern under en följd av år. Det kunde hända att han såg tre fotbollsmatcher på en söndag.

Undertecknad minns väl att Runer Jonsson nära nog alltid följde brottarnas tävlingar i Nybro, alltifrån i gamla Gotis, Folkets park eller Paradisskolans gymnastiksal och senare i sporthallen.

Utmärkelser

För sina insatser fick Runer Jonsson en rad priser och utmärkelser. I det sammanhanget kan nämnas Deutscher Jugendliteraturpreis, Landstingets kulturpris, Litteraturfrämjandets stora pris och Emilpriset.

Erik Bohman minns Runer Jonsson som en anspråkslös person.
Erik Bohman minns Runer Jonsson som en anspråkslös person.

Anspråkslös

– Jag lärde känna Runer Jonsson mycket väl, som verkligen var en anspråkslös person. I tidiga år började jag som springpojke hos min far Lars Bohman, som drev Bohmans Bokhandel. Ett par gånger i veckan fick jag cykla ner till Runer Jonsson på Nybro Tidning och tilltalade honom med ”Farbror Runer”, men han tyckte att vi kände varandra så väl att jag skulle säga du till honom, berättar pensionerade bokhandlaren Erik Bohman.

Ofta träffades Runer Jonsson och Erik Bohman på Victoriavallen vid Nybro IF:s hemmamatcher i fotboll.

– Jag kommer väl ihåg, då LT:s förlag ringde mig i bokhandeln, då Runer Jonsson hade en jämn födelsedag och uppdrog åt mig att åka ned med en blomsterkorg till jubilaren. Det var lätt att gilla Runer Jonsson , som alltid föredrog att vara tillbakadragen. Efter åtskilliga försök lyckades vi vid något enstaka tillfälle få honom att komma till bokhandeln för att signera en av hans nyutkomna böcker, men då ville han helst vara i ett packrum!

– Runer Jonsson älskade sin hemstad Nybro och nekade alltid till erbjudanden från andra håll. Min bestämda uppfattning är att han är mer berömd i utlandet, än här hemma.

Digert material

Biblioteket har redan ett betydande material om Runer Jonsson, men håller för den skull på med kompletteringar.

– Vi har Nybro Tidning här och en rad böcker för att nämna något. Utställningen, som vi gör i egen regi i Röda rummet, ska starta den 22 augusti för att sedan avslutas den 30 september. Dessutom kommer Claes Evenäs, som har skrivit boken om Runer Jonsson, att hålla en föreläsning, säger bibliotekarie Mats Johansson.

INGVAR GUNNARSSON

POPULÄRT