HemNyheterAllt du behöver veta för att fira Trandagen!

Allt du behöver veta för att fira Trandagen!

Idag är NybroExtra på väg med hem i alla hem! Denna månad med extra tema: Bil och Skog. Kanske landar även en trana hos dig idag med lite godis?

Äntligen är den här: 25 mars. Trandagen! Nybros nationaldag.

Är du lite undrande vad Trandagen är? Här har vi samlat vanliga frågor och bra svar på allt som har med Trandagen att göra. Så att du kan fira på rätt sätt – och föra gamla fina traditioner vidare. Vi har frågat Nybros Trandagskommitte, som är experter på Trandagsfirandet.

Vad är egentligen Trandagen?

I framför allt sydöstra Sverige har man firat Trandagen ända sedan 1500-talet. Om man lämnade en liten glipa öppen vid fönstret,eller spjället i spisen, så kunde tranan ta sig in och lämna något gott och trevligt till barnen. Trandagen firas den 25 mars, alltså samma som Marie bebådelsedag, nio månader före jul. Vad som barnen fick har naturligtvis skiftat genom seklen. Under andra hälften av 1900 och framåt har det mest handlat om godis.

Varför kallar man det för Nybros nationaldag?

Trandagen är väldigt lokal. Med få undantag har det bara firats i södra Kalmar län, delar av Blekinge och på Öland. Man kan säga att det är ett område med Nybro i centrum. Därför har Trandagen utsetts till Nybros nationaldag, något som är extremt tydligt Nybroitiskt.

Hur stor strumpa hänger man upp?

Strumpan bör vara tillräckligt lång för att rymma minst ett medelstort dekorerat pappersägg fyllt med godis. Samt även en eller ett par godispåsar, godissnören eller salta remmar. Strumpan knyts eller fästs i sänggaveln med klädnypa eller snöre. Strumpan hängs upp på kvällen den 24 mars, så att Tranan kan göra sitt jobb på natten till den 25:e. Det är ingen idé att sitta uppe och vakta, Tranan väntar alltid till dess du somnat.

Kan vuxna fira Trandagen?

Ja absolut, numera är det ok för vuxna att fira, förutsatt att barnen alltid prioriteras. Vuxna kan byta godis mot små presenter. Men en sak är viktig: cigaretter, snus och alkohol kan inte anses vara trangodis. Att vuxna också firar tyckter vi i Trandagskommitten är bra, det hjälper till att hålla traditionen vid liv.

Om man inte gillar godis?

Godis är olika nyttigt. Om man inte gillar sötsaker är frukt eller popcorn ett alternativ, små askar med Lego, luktsudd, en serietidning eller annat som man tycker är kul. Huvudsaken är att vi håller firandet igång.

Måste man äta allt godis på själva Trandagen?

Nejdå, alla bestämmer i den egna familjen hur man gör. Viktigt är att strumpan hängs upp natten till den 25:e. Sedan gör man en överenskommelse, typ att man får ta tre godisbitar idag, och resten på lördag.

Vad är skillnaden mellan Trandagen och Våffeldagen?

Det är samma dag, men av olika skäl. Våffeldagen är ett gammalt hörfel. Kyrkan firade Vår fru-dagen, alltså jungfru Maria. Nån tyckte att Vår fru, sagt lite snabbt, lät som våffel. Sedan var det igång, alla började göra våfflor på Marie bebådelsedag. Tranan, däremot, gillar inte våfflor.

Ska man lägga ut nån fågelmat till Tranan?

Absolut inte, Tranan är en genomsnällt och oegennyttig fågel som vill glädja barn i alla åldrar. Han eller hon väntar sig inget tillbaka, mer än att du fortsätter fira Trandagen. På något sätt väldigt Nybroitiska drag.

Är några andra fåglar inblandade, exempelvis storken?

Nej, det här är helt och hållet ett beteende som bara finns hos Tranan. Och han kommer bara natten till den 25 mars. Storken kan ju komma vilken dag som helst på året. Och som alla vet brukar storken i stället ha små bäbisar med sig, ifall man inte har lust att göra dem själv. Storken är också rolig, men har inget med Nybros nationaldag att göra.

Nybros Trandagskommitte

POPULÄRT