HemBrovaktens krönikaKrismötet räddade Nybros nationaldag: Trandagen!

Krismötet räddade Nybros nationaldag: Trandagen!

Goddag, Nybrobor!

-Krismöte, sa Lars i Idehult. Samling vid broräcket på onsdag klockan tio. Alla måste komma!

Högtidliga och liter spända samlades vi. Det var Paradis-Pelle, jag, Lars och Kungshalls-Kajsa. Hon var dagen till ära iklädd orange skyddsväst. Det låg ett tungt allvar i luften.

-I måndags hörde jag något som gjorde mig skrämd, inledde Lars. Det var en familj som inte visste vad Trandagen är för något!

Vi stod alla tysta, i skräck, minst en minut. Mycket otäckt hade vi hört, men detta slog det mesta.

Paradis-Pelle, som är den klokare av oss (han äger både böcker och en teak-bokhylla inköpt när MK möbler låg vid Storgatan) tog till orda:

 • Mina vänner, detta är allvarligt. Trandagen firas bara i ett litet område i östra Småland. Kanske aningen på Öland, och en gång hörde jag att ett par i Blekinge försökte fira. Men de återgick till att strypa sillar.
 • Nybro är centrum i glasriket, men vi är ännu mera den absoluta mittpunkten i Trandags-riket! Man kan säga att Trandagen är Nybros nationaldag.

Jag tänkte tyst tillbaka på mitt livs alla Trandagar. Hur mamma lärde mig att hänga upp en strumpa vid sängen natten innan 25 mars. Och hur man vaknade med strumpan knöligt fullproppad med godis av olika sorter. Snygga pappersägg som mamma köpt på Södra Basaren eller på EPA. Och som tranan fyllt med godis. Tror att Nisses godisaffär vid nuvarande Balder hade ett avtal med tranorna, för jag kände igen en del av hans rika sortiment.

Det goda, när jag växte upp, var tomten som kom med julklappar och tranan som kom med godis. Att inte på tro på dem var fullständigt onödigt och dumt, då uteblev ju klapparna och godisäggen.

Tranan tog sig in genom skorstenen eller köksventilen, sa mamma. Lång och smal, fullt rimligt, tänkte jag. Och bra att det var tranan som kom med godiset, inte gråsparvarna. De orkar ju inte bära tillräckligt tungt.

Mina minnen av barndomens Trandagar avbröts av Kajsa som med kraftfull stämma ropade:

-Det är kommunens fel! Vi är centrum i Trandags-riket, men kan du se det på stan? Inget firande, ingen musikkår, inga plakat. Inte konstigt att Nybroborna glömmer sin egen nationaldag när den ingen påminner. Det får vi ändra på!

Sagt och gjort. Vårt krismöte vid broräcket förvandlades till en kreativ stund. Vi hittade på olika idéer för att hjälpa vår trandagsförnekande kommun. Det blev till en lista. Här är den:

Häng flaggor i form av strumpor i alla gatlyktor runt hela Nybro!

 • Rita stora fågel-fotspår i asfalten i infarterna från Kalmar, Örsjö och Orrefors, med riktning in mot centrum.
 • Skicka ut en numrerad strumpa till alla hushåll, som en lott.
 • Fira sedan Nybros nationaldag på torget med godisvinster och att alla dansar fågeldansen. Och lotta ut en bil fylld med godis.
 • Sätt en gigantisk trana med en godisägg i näbben vid rondellen mot Kalmar.
 • Lägg stora godisägg som dekorationer i alla rondeller.
 • Placera konstgjorda tranor på alla kommunala gräsmattor och i bäckar och sjöar, så ökar chansen att riktiga tranor blir nyfikna och landar.
 • Döp om Qvarnaslät till Tranaslät.
 • Gör ett avtal med storkarna, så att tranorna också har hand om bäbisarna i Nybro.
 • Gör en Trandags-pizza med ost, tomat, ägg och smågodis.
 • Fyll en yttervägg på Balderhuset med 20.000 små krokar, så allmänheten kan hänga sina strumpor där i stället för hemma på sängen. Det skulle göra det mycket lättare för tranan.
 • Köp skog runt Nybro och avverka i form av pilar, så att högtflygande tranor hittar lättare.
 • Ändra texten i några kända låtar, så att de handlar om Trandagen. Typ att Tommy Nilsson sjunger Öppna ditt ägg i stället för Öppna din dörr, Lena PH ändrar Det gör ont till Kom med gott, Hasse Andersson sjunger Kan man ta godis med sig ner i skorsten och Peter Jöback nya version av Guldet blev till sand blir tillägnad kommunalrådskan: Kristina, äggen blir till gott!

Mycket nöjda med vår krisinsats så avslutade vi mötet. Men först gjorde vi något viktigt. Alla tog av sig en strumpa och hängde på broräcket. Utom Kajsa som krängde av sig sina vidlyftiga strumpbyxor och knöt fast.

-A, va fanken, sa hon. Det är ju vår. Jag behövde ändå lufta baken.

Så tog Lars vår lapp med alla förslag och gick ner till kommunhuset. Där fick de stämpel och diarienummer. Så räkna med att från nästa år ska ingen i Nybro missa vår egen nationaldag: Trandagen.

Och till minne från vårt kreativa möte, som räddade Nybros viktigaste dag, så hänger tre stoppade yllestrumpor och ett par strumpbyxor på räcket vid Bolanders bäck. Går du förbi får du gärna hjälpa tranan genom att fylla på med lite godis. Helst surt eller lakrits.

Så ä dä, ska ja sä´da!

Brovakten

POPULÄRT