HemNyheterTorbjörn Blomqvist: Att vara ”redig” på Nybroitiskt sätt har gett mina företag...

Torbjörn Blomqvist: Att vara ”redig” på Nybroitiskt sätt har gett mina företag framgångar

-Det jag lärde mig i Nybro var ansvarstagandet. Man håller vad man lovar och det ska vara ordning och reda. Det har jag haft med mig i hela mitt liv.

Torbjörn Blomqvist är Nybrokillen som startade det närmast mytiska diskoteket Night Flight i gamla Ljungdahls källare och sedan flyttade till Stockholm för att idag vara ägare till ett antal slott. Och när han sammanfattar sitt yrkesliv som affärsman så konstaterar han hur intresset och lusten att inreda alltid funnits där.

-Bästa sömnmedlet för mig är att ligga i sängen och tänka kring konstruktionslösningar. Det är så oerhört inspirerande och kreativt.

Torbjörn kom till Nybro sex år gammal, pappa var polis och man bosatte sig i Madesjö. På gymnasiet gick Torbjörn träteknisk linje. Och efter det kom jobben. På Nybro snickerifabrik, på Eljo och som träslöjdslärare. Och under gymnasietiden också instrumentreparatör åt Barrington.

Torbjörn Blomqvist och Milton Karlsson skapade Night Flight i Nybro, och vände strömmen av nöjeslystna till Nybro i stället för bort. 1980 utsågs det till Sveriges häftigaste.
Torbjörn Blomqvist och Milton Karlsson skapade Night Flight i Nybro, och vände strömmen av nöjeslystna till Nybro i stället för bort. 1980 utsågs det till Sveriges häftigaste.

Hur föddes grundidén till Night Flight, eller Nightan som alla sa?

-Det saknades något i Nybro. Vi fick åka till Kalmar, typ Joy, eller Växjö (Barbarella) för att gå på riktiga diskoteket. Så vi som var unga kände ett stort behov. Min kompis Mille (Milton Karlsson) hade ärvt en snickerifabrik, och det var också en viktig faktor. Vi hade någonstans att bygga inredning.

Resten är Nybroitisk historia. Under några år lockade Nightan ungdomar till Nybro i stället för tvärt om. Milton skapade inredning, bland annat det klassiska flygande tefatet som var diskobås. Torbjörn stod också för det musikaliska och för försäljningen. 1980 utsågs man till Sveriges häftigaste disko.

-Vi jobbade oerhört mycket. Jag var slöjdlärare på förmiddagen, byggde inredning på eftermiddagen och var diskokung på kvällen.

Övriga nöjeslivet i länet, som tidigare dominerat helt, blev inspirerade av det som hände i Nybro. Framgången ledde till att Mille och Torbjörn också fick inredningsuppdrag åt exempelvis dåtidens nöjeskung Peo Ahlberg och åt Sandra. Totalt renoverade eller byggde man om ett 60-tal diskotek i södra Sverige.

Men så flyttade du till Stockholm?

-Ja, 1984 sålde vi Night Flight och jag flyttade efter min dåvarande flickvän, nuvarande fru, Anette till Stockholm.

Innan han blev bofast Stockholmare försökte entreprenören Torbjörn hitta kluriga sätt att finansiera sina resor.

-En gång kopplade jag ett släp på min gamla Peugeot, åkte till en skrot och köpte ett 15-tal gamla cyklar.

Torbjörn hade hört att de var lättsålda i huvudstaden. Men nästan framme blev han tagen av polisen. Bilen saknade bakljus.

-Det fixade jag med en spark. Och polisen blev förvånade när jag visade kvitto på cyklarna!

Väl hos flickvännen slog det Torbjörn plötsligt att cyklarna på släpet var stöldbegärliga. Den natten sov han i bilen, utrustad med en kökskniv.

Men allt gick bra, Torbjörn drog på sig skjorta och slips, cyklarna såldes snabbt och resan var betald. Affärsmannen Torbjörn hade gjort sin entré i Stockholm!

Numera är Torbjörn ägare till en serie slott i Stockholmstrakten, alla med sin historia och sitt tema, och med kreativ inredning som kännetecken.
Numera är Torbjörn ägare till en serie slott i Stockholmstrakten, alla med sin historia och sitt tema, och med kreativ inredning som kännetecken.

Hur var det att etablera sig som inredare i Stockholm?

-Jag sökte jobb, lärde känna folk, och det ledde till att jag och en kompis startade Svensk Inredning. Det var hösten 1984.

I början gick man på några smällar och dyrköpta erfarenheter. Men här kom bakgrunden från Nybro väl till pass.

-I Nybro hade vi ansvarstagandet, ordning och reda. Det hade jag i mig. I Stockholm var det inte alltid så. Vi bestämde att vårt företag skulle präglas av det vi kallar ”småländska egenskaper”, oavsett varifrån i Sverige eller världen medarbetare kom ifrån. Duktigt folk man kunde lita på. ”Redigt folk” som vi sa i Nybro. Och vi nyttjade också flera leverantörer hemifrån Småland. Ett var Örsjö belysning.

Svensk inredning gjorde inredningar till hotell och växte till ett av Nordens största i branschen.

Men hur kom du på det här med slott då?

-Egentligen började det med att vi vann en tävling om att inreda Ulfsunda slott 1999. Ägarna var IT-folk och de skulle ha ett framtidsinspirerat IT-tema.

Men luften gick ut IT-branschen precis då, och efter några juridiska turer slutade det med att Svensk Inredning tog över slottet!

-Vår idé som stort inredningsföretag var att använda slottet som ett showrum, och visa upp för kunder vad vi kunde göra. Varje rum fick sin egen individuella prägel. Det gick bra. Folk kom från hela Europa och tittade. Själva driften av slottet lade vi ut.

Och sedan blev det fler och fler slott?

-Ja, 2008 ville kommunen sälja Hässelby slott. Jag hade viss kontakt med Tomas Ledin, och så småningom blev han delägare i slottet. Vi har gett Hässelby en musikprofil, typ musikfestivaler med mera. Och vi vet att Bellman på sin tid faktiskt var där och underhöll. Nu har slottet en roll i den årliga utdelningen av Polar Music Prize, där Tomas fru Marie är vd.

Flera slott blev det. Fazer, som bland annat gör godis, ägde en serie konferensanläggningar med slottskarraktär och de frågade om Torbjörns bolag var intresserade av att ta över. Samma med Riksidrottsförbundets klassiska Bosön och ett par till.

Så, efter att ha ägt Svensk inredning i 28 år, sålde Torbjörn det till ett kontorsinredningsföretag. Han såg fram emot att kunna ta det lugnare. Men i stället fick han ta över vd-skapet i Stockholm Meeting Selection, som gruppen kallas.

-Det gick riktigt bra ett par år, vi fick upp resultatet med inspiration och glädje som bas.

Sedan hittade Torbjörn en ny vd från hotellkedjan Rica, som sålts till Scandic.

-Så nu är jag ”bara” styrelseledamot i bolagen och har bolaget Manor House, som i sin äger några slott. Med mig har jag några av de bästa killarna jag jobbat med.

Men Torbjörn har inte slagit sig till ro. Drömmar finns kvar och nya spännande projekt dyker ständigt upp som stimulerar hans skapande hjärna. Mycket handlar om att utveckla fastigheterna. Både på Ulfsunda och Hässelby har han jobbat med områdena runt slotten för att få helheten att bli bättre.

På Rosersberg, som är ett kungligt slott ägt av Fastighetsverket, står Torbjörns bolag för driften. Där är ambitionen att skapa en mötesplats av internationellt snitt, med hänsyn till kraven på sviter och avancerad säkerhet. Idéer som vunnit kungens gillande.

Och på Sturegatan i Stockholm ligger restaurang Hantverket. Den ingår också i företagsgruppen.

Och när Björn Ulveaus bestämde sig för att satsa på Slottsholmen hemma i Västervik fick Torbjörn och hans företag jobbet att svara för inredning. Öppnar nästa sommar.

Vad Torbjörn gör på fritiden?

-Snickrar helst.

För även om besöken i Nybro numera är färre så har han två ställen på Öland där Torbjörn fixar och låter sig bli inspireras. Ett är det så kallade Volkovhuset, känt för ett morddrama i början av 1900-talet

-För snickrandet och inredandet har alltid varit min grej. Jag fungerar bäst om jag är involverad i det som händer ute på slotten. Och det vet jag att mina medarbetare uppskattar.

Och då kan Torbjörn lättare pränta in i alla sina medarbetare framgångsfaktorerna han har med sig från åren i Nybro: ansvar, ordning och reda, hålla vad man lovar, vara pålitlig. Det man i Småland kallar att vara ”redig”.

 

Denna och många fler artiklar och erbjudanden finns att läsa i dagens NybroExtra, som kommer med posten. 

POPULÄRT