HemIdrottsprofilRedan som sjuåring spelade Monica fotboll i ett pojklag

Redan som sjuåring spelade Monica fotboll i ett pojklag

Fotboll var något som mer eller mindre låg i blodet hos Monica Johnsson, men så debuterade hon redan vid sju års ålder hemma Runsten-Möcklebys pojklag, då det inte fanns något flicklag i föreningen. På den vägen fortsatte det sedan under en följd av år.

– Min pappa, Anders Jonssons fotbollsintresse smittade av sig och han var dessutom en engagerad ledare. Vi följde inte enbart Runsten-Möckleby, utan det blev ofta besök på Fredriksskans då Kalmar FF spelade, berättar Monica Johnsson.

Tidig damlagsdebut

När Runsten-Möckleby började med damfotboll var Monica Johnsson med i laget, även om hon vid den tidpunkten endast var tio år.

– Jag var snabb och sprang ofta förbi motståndarna, som var betydligt större. Senare flyttade jag och började 1992 spela fotboll i Orrefors IF, som vann både femman och fyran, men när vi hade kommit upp i trean fick vi egendomligt nog inte ihop lag.

Värvades till Madesjö

I detta läge var Madesjö IF:s tränare Liselotte Lindqvist på alerten och såg till att bland andra Monica Johnsson och Katrin Öhman hamnade i en ny miljö.

– Jag började i Madesjö 1995 och var först forward, för att senare bli vänstermittfältare. Genom kvalframgångar lyckades vi gå upp i tvåan och hade då ett riktigt bra lag. Det var en seriös satsning i föreningen, men när jag fyra år senare skulle bli mamma för första gången innebar det att fotbollskarriären var över.

Kontakten med fotbollen har hon för den skull inte släppt, även om de två äldsta döttrarna har slutat.

– Vår yngsta dotter, som är 13 år spelar i Madesjö IF. Min sambo Mikael Steen är tränare för detta flicklag och vi missar nog aldrig en match.

I yngre år hann Monica Johnsson med en ishockeysäsong i Diö och har på senare år börjat med längdåkning på skidor samt med rullskidor. Jag är med i Nybro SKI och ska snart göra ett tremilslopp på rullskidor i Dalarna. Det gäller att hela tiden vara i farten, sammanfattar Monica Johnsson.

INGVAR GUNNARSSON

POPULÄRT