HemNyheterToppen! på lördag invigs nya Vattentornsparken

Toppen! på lördag invigs nya Vattentornsparken

Projektansvarige Ylva Eriksson hos Nybro kommun tar med oss på en rundtur i den nya parken vid Algatan mittemot Vattentornet inför invigningen på lördag 18 maj.

–För några år sedan togs ett beslut om att anlägga ett nytt park- och lekplatsområde som skulle bli en mötesplats för alla åldrar. Först gällde det att hitta ett bra område. Valet föll på ett naturområde i Kungshall där man från den högsta punkten har utsikt över Nybro stad. En arkitektfirma fick i uppdrag att rita hur området skulle se ut med både ätbara växter och lekredskap. Under 2023 började genomförandet som sedan stod klart i början av 2024, berättar Ylva som också varit med och ritat om för att få allt att integreras med den natur som finns i området.

Nå toppen

Temat för parken är ”Nå toppen”. Här finns en stor och maffig klätterställning som tar dig fram till en tubrutschbana att sedan svischa ut i, en lekavdelning för de minsta barnen, hinderbana, gungor, hoppmattor, en bara vara trappa och en häftig linbana.

–Just linbanan tillsammans med ätbara växter stod högst upp på önskelistan i den enkät vi hade inför byggandet, berättar Ylva.

Ätbart

–Mycket gott och fina växter har planterats. Vi har en nötlund med hasselnötsbuskar och valnötsträd. Här finns ramslök, rabarber, skogslök, humleblomster, jordgubbar, smultron, äpplen, vinrankor, körsbär, vinbär, hallon, m.m. Några har även planterats i pallkragar, för att vara åtkomligt för alla, säger Ylva.

Växterna vattnas med hjälp av ett droppbevattningssystem från en borrad brunn från området.

Vid Vattentornet

–Vattentornsparken finns vid Algatan, mitt emot vattentornet i Nybro. Kommer du hit med bil, finns det goda parkeringsmöjligheter strax norr om parkområdet, vid Fryshuset, i korsningen Kungshallsvägen/Algatan, säger Ylva.

Parken har anlagts av Nybro kommuns personal och har delvis bekostats med stöd från Boverket. Lekredskapen har levererats och monterats av HAGS. 

Invigningsfest

På lördag 18 maj kl 10.00 invigs parken av kommunalråd Tobias Fagergård. Personal från HAGS finns också på plats och delar ut såpbubblor till barnen. Hyresgästföreningen bjuder in att spela minigolf gratis och bjuder även på glass. Batucalma spelar sambatrummor och den som vill får hjälpa till att så solros- och ringblommorfrö.

–Välkommen för att mötas och uppleva en toppenpark, hälsar Ylva innan hon tar en åktur i linbanan.

POPULÄRT