Att arbeta med händerna har alltid intresserat 20-åringen Johan Karlsson. Som barn sydde han gärna, men numera arbetar han mestadels med rostfritt stål och tillverkar gärna smycken.

Johan bor i Eskilshult, utanför Nybro, och under skoltiden var slöjd det givna favoritämnet.

– Jag hade slöjdlärare som uppmuntrade mig, berättar Johan.

I 15-årsåldern väcktes slöjdintresset ordentligt när han besökte en utställning av Ingvar Hildingssons träföremål.

– Sydved hade inflyttning till Nybro och i samband med det ställde Ingvar Hildingsson ut sina alster. Jag ville försöka göra lika fina saker och började tälja smörknivar, minns Johan.

På gymnasiet läste Johan teknikprogrammet på Åkrahällskolan och avslutade med att göra sitt gymnasiearbete om hur man kan effektivisera bindringstillverkningen som Johan använder sig av i sin smyckestillverkning. Det resulterade även i att han tillverkade en vev som effektiviserat momentet.

Nu läser Johan en ettårig yrkeshögskoleutbildning inom teknik och produktionsstyrning och hoppas på arbete inom det området när han avslutat sina studier i juni.

Hobbyverksamhet

Hittills är slöjdandet en hobbyverksamhet. Johan tycker att det vore roligt att starta företag i framtiden och har funderingar på en webshop, men konstaterar att det tar mycket tid och att hobbynivån har fördelen att han tillverkar just det han vill och när han vill.

– Ibland går det några veckor utan att jag slöjdar och sedan kan jag hålla på med det varje dag en period.

– Det roligaste med slöjdandet är att man hela tiden producerar något, tycker Johan.

Oftast slöjdar han framför tv:n, men många moment kräver full koncentration vilket är lätt att förstå när man ser allt fint Johan tillverkat.

Johan tillverkar en mängd olika saker och i olika material. Det mesta hittar han mönster till på internet, men en del designar han själv. På senare tid har han gått över från försilvrat till rostfritt stål, eftersom det förstnämnda inte är lika hållbart och dessutom lätt missfärgas. Rostfritt stål är lättskött. Man kan rengöra det med tvål och vatten om man vill.

Stängseltråd

Johan köper 1.5 millimeters stängseltråd på nätet, men berättar att den är svårt att få tag i och dessutom dyr i inköp.

Eftersom materialet är hårt behövs bra tänger. Johan tillverkar helst smycken eftersom han tycker att det är roligast, men även skedar, korgar, ljusstakar och annat och tar även emot specialbeställningar om någon önskar något särskilt.

Att ge bort egentillverkade presenter och julklappar är en självklarhet för Johan, som berättar att han inför förra julen gjöt ljus och gav bort. De som köper Johans alster gör det också ofta just för att ge bort i present.

Några gånger om året säljer Johan sina alster på marknader i närheten och de senaste två somrarna har han visat och sålt vid Madesjö kyrkstallar, där han också uppskattar att träffa andra slöjdare och utbyta erfarenheter.

JOSEFINE LINDMAN

Ett läckert halsband som Johan tillverkat.
Ett läckert halsband som Johan tillverkat.
Snygga armband
Snygga armband

Fler spännande företagsreportage läser du i NybroExtra som kommer i brevlådan 24 februari.