HemNyheterVärlden i Fokus under Åkrahällskolans Öppet Hus

Världen i Fokus under Åkrahällskolans Öppet Hus

Under Åkrahällskolans Öppet hus var det extra festligt med musik, mat, information och spännande möten från hela världen.

Världen i fokus under Åkrahällskolan Öppet hus.
Vid ingången stod rektor Helén Fredriksson och områdeschef Gunilla Pettersson och delade ut foldrar och hälsade samtidigt alla besökare välkomna.

I år hade skolan ett speciellt fokus på de möjligheter som finns både i Sverige och i världen för framtida elever som skall välja gymnasiet och de vuxna som skall studera på vuxenutbildningen.

Vid stora ingången stod elever från IM programmen och bjöd på mat. Här kunde man bl.a. få smaka ”Yalanji” (Dolme) från Syrien och ”Flamkuchen” från Ukraina.

Studiehallen var uppbyggd som en marknadsplats med flera jordglober som hängde från taket, där gymnasieprogrammen med lärare, elever och skolledare informerade.

Vuxenutbildningen fanns också på plats och informerade om yrkesutbildningar, gymnasiekurser och SFI.

Det fanns även möjlighet att delta på olika informationspass samt att prova på massage och får en liten enklare hälsokontroll hos eleverna på vård- och omsorgsprogrammet.

Tanja i EK 16 ger Ella massage. De läser båda massagekurs.
– Massage är både roligt att ge och att få, säger de.

Nya kemisalarna

En intressant nyhet under årets öppna hus var presentationen av skolans nya kemisalar, som brandskadades för snart ett år sedan och som nu är helrenoverade och moderna för att passa kemikurserna. Här träffade vi bl.a. Almida Aronsson och Eric Almroth som gjorde ett experiment med flytande kväve.

Ett trolleri på riktigt som de kallar ”Vattnet som försvann”, fick vi se Ardawan och Fadi göra.

Hanna Ståhlgren och Emilia Giselsson var på besök från Madesjöskolan för att kolla in utbildningarna. Hanna vill bli veterinär och kommer nog att välja Natur. Emilia har siktet på mäklare och kommer troligtvis välja Samhällsprogrammet.

UF-Företag på plats

Flera UF-företag presenterade sina tjänster och produkter. Bl.a visade Azad Ali med företaget Trälampor UF en lampa som han tillverkar. Azad går hantverksprogrammet finsnickeri.

Grabbarna Jesper Wittenberg, Erik Joelsson och Elias Madehall från EK 15 driver Rädda liv UF, de säljer alkotest singel och ledband med reflex och blinkande ljus.

Eleverna Amanda Tauber, Amanda Gardelach och Stina Joelsson från SA15 visade sitt projekt mot matsvinn. De sålde pärondryck som gjorts av fallfrukt, som annars skulle kastats.

Projekt

Eleverna Amanda Tauber, Amanda Gardelach och Stina Joelsson från SA15 pratade om sitt projekt mot matsvinn och sålde pärondryck.

Fordon

Bussar med chaufförer från åk 3 på Transport- och Fordonsprogrammet tog med besökare till deras egna utbildning på Verktygsgatan där eleverna visade truckkörning och rattade lastbilar.

El- och energi, Hantverksprogram/finsnickeri fanns på plats i egna lokler och visade sina resp program.

Jesper Wittenberg, Erik Joelsson och Elias Madehall från EK 15 driver Rädda liv UF, som bl.a. säljer alkotest och reflex.
Azad Ali driver UF-företaget trälampor UF, som tillverkar just snygga trälampor.

Mat från skolköket

Hos Britt-Marie och Liselott i skolköket fick man smaka Tacogratäng eller vegetarisk soppa. Musikelever underhöll med poplåtar.

Välja rätt

– Att välja rätt utbildning kan ibland vara knepigt, för det är väldigt många val du måste göra. Vårt råd är att välja en inriktning efter dina framtida yrkesplaner och som du har intresse för, då får du gå den tillsammans med andra som också har det intresset, sa flera av de elever som representerade de olika utbildningsprogrammen till de yngre eleverna från högstadiet som var på besök.

Nytt utbyte

– I år har vi fokuserat på världen, och de möjligheter som finns då det gäller utbildning. Ett nytt utbyte här även inletts med länderna Finland, Emgland, Portugal och Holland, säger läraren Moa Axelsson.

Engagemang

I entrén stod en av rektor Helén Fredriksson och områdeschef Gunilla Pettersson och delade ut foldrar och hälsade samtidigt alla besökare välkomna.

Nybro har under många år tillhört toppskiktet bland landets gymnasieskolor, enligt Sveriges kommuner och Landsting, SKL, presentation över öppna jämförelser mellan gymnasieskolor.

– Resultat som gör oss stolta och motiverar oss att jobba vidare och bli ännu bättre, säger Gunilla.

– På Åkrahällskolan tänker vi engagemang. Vi som jobbar på Åkrahäll anstränger oss extra för att skapa de bästa förutsättningarna runt elevernas studier så att de ska lyckas. Men vi förväntar oss också ett stort engagemang när det gäller elevernas egna studier och lärande, och ett stort engagemang har det verkligen varit inför detta öppna hus, säger Gunilla.

Grabbarna Adam Granlund och Edwin Karlsson i en Scania 470 går första året på Fordonsutbildningen där de trivs mycket bra. Både vill bli yrkeschaufförer.
Kutaiba, Umar och Emad serverade somaliskt ris och dolmar från Syrien.
I entren stod Maria och bjöd på ”Flamkuchen” från Ukraina.
Robin Pettersson går finsnickeri Vux, och trivs mycket bra med utbildningen, där han för närvarande tillverkar ett bord. Här tillsammans med läraren Kenny Sjöström som synar arbetet.

MARINE ARVIDSSON

 

Månadens nummer av NybroExtra är på väg ut till hushållen i brevlådan. Här kan ni läsa också läsa om Visioner Advokatbyrå som flyttat till nya lokaler, nya satsningen hos Sport- och leksaksbutiken, invigningen från Gård & Skog, NybroTeaterförenings 50-årsjubileum, Elliot en av Kalmar läns sötaste A-ponny och mycket mer.

Missa inte bilagan med massor av kanonerbjudanden som gäller hos Nybrohandlarna under Black Friday nu på fredag 24 november.

Trevlig läsning!

POPULÄRT