HemBrovaktens krönikaNya Trandagen 2.0 ger mera jämlikhet

Nya Trandagen 2.0 ger mera jämlikhet

Goddag Nybrobor!

Det var en månad sedan nu som Lars i Idehult med allvarlig stämma sa:

  • Vi måste rädda Nybros nationaldag. Om vi inte gör en jätteinsats och uppdaterar firandet så kommer den att bli helt omodern!

Lars talade så klart om Trandagen. För er som inte är födda eller uppväxta i Nybro ska vi berätta: Trandagen infaller vid Maria Bebådelsedag och firas i ett litet område i sydöstra Småland, ungefär med Nybro i centrum. Därför kallar vi den för Nybros nationaldag!

Det går till så här. Kvällen innan Trandagen den 25 mars (eller av praktiska skäl närmaste lördag) så hänger alla barn upp en strumpa vid sin säng. På morgonen har tranan varit där och fyllt strumpan med godis! Hur det går till är det mest fantastiska och bästa mysterium som finns!

-Dags för en insats, sa en engagerad Lars. Vi måste ge Trandagen en uppdatering. En Trandagen 2.0! (när datanördar hittat på nåt kallar de det gärna för 2.0. Vi andra säger att man gjort nåt nytt)

För att få ännu mera koll har vi vänner vid bron ägnat en månad åt att intervjua Nybrobor hur man firar Trandagen. Du har kanske mött oss runt omkring i centrum. Lars i Idehult, Paradis-Pelle, Kungshalls-Kajsa och jag har samlat ihop ett stort statistiskt material. Rena forskningen. Resultatet är sensationellt, och mycket oroande.

Här är något av det vi fick fram:

64 % blandar ihop Trangodis med Påskgodis.

99 % av ensamhushållen i Nybro firar inte Trandagen alls.

62 % av barnen hänger upp mera än en strumpa.

24 % av alla unga i Nybro hänger inte upp någon strumpa, utan får godiset som vanligt lördagsgodis.

78 procent av Nybros pensionärer har inte fått något besök av Tranan de senaste 40 åren.

27 % av de vuxna tycker att Trandagen är onyttig och borde läggas ner.

• Vi måste tänka till! Alldeles för många hoppar över firandet. Här krävs nya moderna och generösare regler och en standardisering. Så att folk vet hur man gör och vilka som får vara med.

Så till det senaste onsdagsmötet vid bron hade vi med oss olika förslag till hur en modern Trandag borde firas. Först ut var Lars i Idehult:

  • Storleken på strumpan måste standardiseras. Jag har hört om tjejer som hänger upp strumpbyxor, samtidigt som pojkarna bara har sockor. Hur ska Tranan veta hur mycket de ska fylla i? Jag föreslår en regel som säger att varje person får hänga en strumpa storlek 38-41 och att den ska fyllas till minst 75 % av tranan. Jämställdhet mellan könen måste läras redan från barnsben!

Kungshalls-Kajsa var också på hugget. Riktigt ilsken, faktiskt.

-Vi vuxna och lite äldre får aldrig något från Tranan. För fasiken, det måste ändras nu. Tror faktiskt det är olagligt, kallas det inte åldersdiskriminering? Vad gör politikerna åt det? Vi kräver vår rätt! Tror jag ska ställa mig utanför kommunhuset och demonstrera: Ropen skalla – Tranan åt alla!

Paradis-Pelle är den mera tekniske av oss. Han hade ett väldigt konkret förslag.

-Kommer inte deklarationsblanketterna ungefär samtidigt som Trandagen? Att börja deklarera är väl att betraktas som vuxen? Om tranan tycker det är för mycket att besöka alla barnlösa hem eller ensamhushåll, så kunde man i stället ha en liten ruta på deklarationen där man sätter ett kryss för ”Jag vill ha min skatteåterbäring utbetald i godischeckar”. Känns inte det väldigt modern och bra? Ska förstås bara fungera i Nybro, eftersom Trandagen är vår nationaldag.

-Ett annat sätt att underlätta för tranan är om vi samlade så många strumpor som möjligt på ett ställe, sa jag. Tänker att alla som bor ensamma kunde få hänga sina strumpor här på bron.

-Hur då, sa Lars i Idehult. Strumporna kommer att blåsa ner i bäcken.

  • Nej, jag hittade en stor kasse med vinkorkar hemma. Det var det vi ärvde efter din far, sa alltid mamma. Han skulle visst göra ett draperi av dem, men rymde med Axels tivoli i stället. Vi tar korkarna och limmar fast på broräcket, men fyra centimeterns avstånd. Jag har en stor tub med Karlssons klister hemma, sen borde de sitta. En strumpa på varje, visst kan det bli snyggt? Tranan fyller strumporna på några minuter, och alla kan hämta sitt godis på lördag morgon.
  • -Fast jag har en idé till, troligen den allra bästa, sa Paradis-Pelle. Tandläkarna och skolsystrar och fluortanter och sådana är kritiska till Trandagen, och en del vuxna håller med. Socker förstör tänderna. Men jag har en lösning. Genialisk, faktiskt. Har ni tänkt på att en tandborste nästan ser ut som en klädnypa? Ifall man delar skaftet på längden och sätter i en fjäder så har vi den perfekta kombinationen. Men lite sponsring från kommunen så kunde vi dela ut en tandborste-klämma till varje medborgare som de kan använda när de hänger upp sina strumpor, och sedan borsta med efteråt. Kommunen kunde få ett lite tryck på varje, typ: Gör som Tranan – välj Nybro!

Med alla våra förslag kände vi att den värsta krisen kanske var över. Nya Trandagen 2.0 känns modern och tar hänsyn till behov hos många Nybrobor.

Dessutom: om kommunen hänger upp flaggor med Tranor på, vi får en Tran-staty på Torget och NybroExtra skaffar en Tran-dräkt som någon kan gå runt i när det är fest i stan (helst en hona så den kan användas på Tjejkvällen också) så känns det som om vi äntligen firar Nybro som centrum för Trandagen.

• Bra regler, sa Kungshalls-Kajsa, men jag vill ha dispens. Tänker ändå hänga upp min strumpbyxor på broräcket bredvid era ynka små sockor. I vänster ben är det knappt några hål, och en mogen kvinna som jag måste underhålla sin söta sida!

Så ä dä, ska ja sä da!

Brovakten

POPULÄRT