HemNyheterSista dygnet på jobbet för brandmästare Sigmer

Sista dygnet på jobbet för brandmästare Sigmer

I nästan 43 år har brandmästare Bengt Sigmer arbetat på brandkåren i Nybro. Nu väntar pensionärsliv med framförallt familjen, golf och segling.

– Jag klev in genom dörren en dag i augusti 1976 som deltidsbrandman och nu 43 år senare avslutar jag min heltidstjänst för att bli pensionär. Jobbet har varit en livsstil med skiftarbete i dygn, som gjort att vi som arbetar tillsammans blivit en familj vid sidan av våra egna familjer. Här har vi både firat midsommar, jul och andra helgdagar tillsammans och jag har räknat ut att jag har bott här i sammanlagt 7 år av mitt liv, säger Bengt.

Hänt mycket

Bengt visar mig runt i lokalerna på brandstationen. Brandbilarna står uppställda på rad utrustade med hjälpmedel för att klara både bränder och trafikolyckor. Här finns även den nya moderna stegbilen, som är den första i Sverige och som når 32 meter upp från marken.

– Åren har gått mycket fort och jag har fått vara med om allt från trafikolyckor till bränder, hjärt- och lungräddning samt barnafödslar. Idag sker många fler trafikolyckor men eftersom bilarna är säkrare nu kan vi med glädje rädda fler människor. Materiella ting går det alltid att ersätta, medan olyckor med dödlig utgång är det allra värsta samt att se ledsna barn är mycket jobbigt, säger Bengt

Miljö och människa

Bengt berättar också att han och övrig personal fått lära sig mycket genom åren.

– Vi tar numera ett större ansvar för miljön. Vid tveksamheter låter vi ett hus brinna ner istället för att spruta så mycket vatten att skadliga ämnen tränger ner i dagvattnet. Sedan har vi också fått lära att ta hand om oss själva bättre genom att använda skyddsutrustning och byta kläder ofta speciellt vid bränder.   

Frihet under ansvar

– Det känns skönt att nu få gå hem efter så många år. Det har varit ett fritt och bra jobb. Med frihet under ansvar har vi bestämt dagens schema med arbetssysslor och ständiga utbildningar för att snabbt kunna släppa dessa vid ett olyckstillbud. Genom att det numera också personalen på industrier är bättre utbildade kan vi tillsammans snabbt rädda stora värden vid en ev. industribrand, säger Bengt.

Tårta med gänget
Kaffet är bryggt och på bordet står två tårtor. Sista fikastunden med gänget stundar.

– Vi kommer sakna Bengt oerhört mycket. Det finns inte många med den erfarenheten som han har, säger kollegorna som jobbar ihop med honom detta sista dygn.

– Nu väntar lediga dagar med fru, barn och barnbarn. Jag har även sommarhus vid kusten och ett stort intresse för golf och segling, så några problem att fylla livet som pensionär kommer jag inte att ha, säger Bengt.

Bengt med den bil som han som räddningsledare ofta färdats i till olycksplatser.
Bengt Sigmer vid Nybro Räddningstjänsts nya moderna stegbil, som är den första i Sverige och som når 32 meter upp från marken.

POPULÄRT