HemNyheterSmaka på världen – en tradition under utveckling

Smaka på världen – en tradition under utveckling

Planeringen är igång för den12.e upplagan av den stora mat- kultur och upplevelsedagen ”Smaka på världen”, som äger rum fredagen den 5 juni Nybro.

Projektledare Anette Friberg berättar att eventet blivit en trevlig tradition, som samtidigt är under utveckling.

– Förra året blev en stor succé med över 16 000 matportioner som de ca 7000 besökarna fick smaka på. Vi hade smaka på mitt barnkalas och uppträdande för barn och andra prova på aktiviteter som var uppskattat. Vi tar med oss detta och hittar även en del nyheter inför årets event, säger Anette.

Den 5 juni är det återigen dags för eventet ”Smaka på världen”. Foto: Arkivbild.

– Det startar redan klockan 13 på biblioteket där barnen får pyssla. Sedan blir det en parad med folkdansare, spelmanslaget och barnen fram till torget. Där blir det som tidigare år en festival med makalös variation av kultur, musik och prova på upplevelse, god och spännande mat och dryck från ca 30 olika matkulturer för hela familjen, ung som äldre.

Lokal matmarknad

En av nyheterna i år är en lokal matmarknad.

– Tanken är att lokala matproducenter ska duka upp med sina produkter. Med matmarknaden vill vi lyfta fram ny kunskap genom att låta dessa producenter sälja och berätta och sina närproducerade specialiteter och andra produkter kopplade till temat, Smaka på världen, berättar Anette.

Energiloppet

Den andra nyheten för i år är energiloppet för barn upp till 10 år. Det är Nybro Energi och Nybro Bostads ABs lopp som de vill benämna en ”Hållbar framtid för kommande generationer”.  Ett lopp som de hoppas blir återkommande i många år framöver.

Laga mat

– Programmet för dagen är ännu inte helt spikat. Det finns flera idéer som diskuteras och vi efterlyser just nu matlagare som inspireras av att baka, laga mat och dryck, som bor i Nybro med omnejd. Tanken är att låta dessa matlagare få dela med sig av sitt recept, som vi sedan samlar in och gör en gemensam story av till en fin ”receptsamling”, säger Anette.

MARINE ARVIDSSON

Evenemanget äger rum på torget i Nybro samt ev. på Sveaplans parkering och arrangeras tillsammans med Nybro kommun, Nybro Bostad och Nybro Energi.

POPULÄRT