HemMitt HusdjurEbba har stort djurintresse

Ebba har stort djurintresse

Djur har alltid funnits i Ebba Norberg Noords liv och förutom ett gäng kaniner, har familjen katt, hund, hamster och två hästar.

-Tänk vilken tur att ha en kanintokig mamma, ler Ebbas mamma Fredrika, och Ebba håller med.

Vintertid bor kaninerna i ett eget rum i källaren, men när familjen är hemma skuttar kaninerna gärna runt eller sitter i knät och gosar. Pälsvården är också en viktig del och några gånger i veckan behöver de borstas och kammas för att inte få tovor i pälsen.

Nu håller kaninerna så smått på att vänja sig vid att vara utomhus igen efter vintern och tillbringar därför dagarna ute och nätterna inomhus. När det blir varmare får de vara utomhus dygnet runt. 

-Vi bär ut dem i transportburar varje morgon, berättar Ebba.

-Man märker att de trivs bra med att vara utomhus, för ibland vill de inte tillbaka in på kvällarna.

Lekstuga blev kaninhus

Lekstugan på trädgården har blivit kaninhus åt kaninhonorna och är avdelad på två och utanför finns två stora burar där kaninerna gärna skuttar omkring. Inne i lekstugan finns sitthyllor där kaninerna kan sitta och spana.

Till sommarens projekt finns planer på att bygga ytterligare utomhusburar.

Första kaninen av rasen dvärgteddy som flyttade in var Måns.

-Vi såg en annons och tyckte att han var så söt, minns Ebba.

Rasen dvärgteddy beskriver Ebba och Fredrika som en härlig och mysig ras, som är väldigt gosig och tillgiven, men även kräver en del pälsvård.

I höstas föddes en kull dvärgteddy hos familjen och förutom dvärgteddy har de även kaniner av raserna dvärgvädur och lejonhuvud. Ur dvärgteddykullen behöll Ebba hanen Maximus som nu är fem månader och en av Ebbas favoriter. Men Ebba säger att hon tycker om alla kaninerna och att de alla är olika och har olika personligheter. Någon är gosigare och någon annan är bäst på att hoppa hinder.  

Ebba och hennes mamma hjälps åt med skötseln av kaninerna och att städa burar, utfodra och se till att de har rent vatten. Kaninerna har hö i burarna och får pellets och grönsaker och sommartid även maskrosblad. 

Lekstugan med utomhusburar för kaninerna.

Onlineutställningar

Ebba har deltagit på några onlineutställningar med sina kaniner och fått fina resultat. Förutom att kaninerna visas upp som på en vanlig utställning så ska olika mått redovisas för att domaren ska kunna bedöma utifrån rasstandarden. 

Ebba har gärna kaninerna i koppel och tränar hoppning med dem och tycker det skulle vara roligt att vara med på hopptävlingar framöver.

Ebba och pomeraniantiken Penny.

Familjens djur trivs tillsamman och katten Lisa och pomeraniantiken Penny umgås gärna med kaninerna. Penny går inte så långa promenader längre och det händer att både hon och några kaniner åker med i vagn på promenader. 

Förutom alla djuren hemma har både Ebba och Fredrika varsin häst. Ebba säger att roligast är att träna och tävla hoppning tillsammans med sin ponny, Cilla.

 Josefine Lindman

POPULÄRT