HemNyheter19-åriga ryttaren Amanda Eriksson Siktar mot nya framgångar

19-åriga ryttaren Amanda Eriksson Siktar mot nya framgångar

I unga år väcktes hästintresset hos 19-åriga Amanda Eriksson och vid fem års ålder började hon rida. På den vägen har det fortsatt  och i denna säsong ska hon tävla för Helsingborgs FRK.

– Jag gick med i ridskolan hos Eriksmåla ridklubb när  jag var tio år. Samtidigt började jag då att tävla och på den vägen har det sedan bara fortsatt, säger Amanda Eriksson.

Efter flera år i Eriksmåla valde Amanda Eriksson att under 2014 tävla för Helsingborgs FRK, där man har helt andra förutsättningar. I fjol representerade hon Taberg-Norrahammars RK, men är i år tillbaka i Helsingborg.

Allsvenskan

– Vårt lag var under förra säsongen med i Agriallsvenskan med fyra ekipage. Det gick bra vid semifinaltävlingarna i Strömsholm och vi kvalificerade oss för finalen i Falsterbo. Vårt förhållandevis unga lag, där den äldste ryttaren var i 25-årsåldern räckte inte riktigt till för en topplacering.

På tal om tävlingar var Amanda Eriksson redan 2012 med vid tävlingar i Globen och två år senare deltog hon i samband med Göteborgs Horse Show. Dessutom har hon hunnit med två utomhus-SM och ett inomhus-SM. Fler tävlingar av det slaget är att vänta.

Fyra hästar

– Min bästa häst är tolvårige Hidalgo. I övrigt har jag i stallet ett år yngre Camomil, nytillskottet sjuårige Espumante från Holland samt fyraårige Fifty Cent. Den sistnämnde är från den egna uppfödningen och har i motsats till de övriga inte tävlat , men ska i år göra debut i de sammanhangen.

Inget lämnas åt slumpen, då Amanda Eriksson också tränar mycket genom att springa och att vara på gym.

– När det inte går att utveckla hästarna mer är det viktigt att jag för egen del tänker på just utveckling för att lyckas.

Hoppträning

Varannan onsdag kommer  hopptränaren Lasse Berglund, Jönköping till ridhuset i Pukaberg.

– Vi brukar då vara 17-18 ekipage, som drillas hårt, vilket är en nog så viktig förutsättning .

Väl förspänt

Utan tvekan har Amanda Eriksson det väl förspänt. Hennes  morfar, Mats Gunnarsson är mannen  bakom stallet med de sju boxarna samt det förnämliga ridhuset. Dessutom ställer hennes föräldrar, Jessica Gunnarsson och Leif Eriksson  upp helhjärtat i alla tänkbara sammanhang.

– Jag  är mycket tacksam över allt stöd, som gör det möjligt för  mig att göra denna satsning. Sex dagar i veckan tränar jag hästarna. Alltså tar de massor av tid, men jag hinner i alla fall med att jobba drygt halvtid på familjeföretaget Nybro Transport AB, säger Amanda Eriksson.

INGVAR GUNNARSSON

POPULÄRT