80000 serietidningar hemma hos Anders.

0
4080

Intresset för serietidningar har Anders Jonsson haft i nästan hela sitt liv. Källaren i huset räcker inte längre till för att rymma hans samling, så numera hyr han en lokal att förvara stora delar av sin samling i.

Som så många andra föräldrar läste även Anders föräldrar Bamsetidningar som högläsning och han berättar att han gärna följde med sin mamma till Islings damfrisering för att läsa serietidningar medan mamman blev klippt.

– Där fanns Dracula och andra lite mer spännande serier, minns han.

Intresset för serietidningar väcktes på riktigt när han fick en bibba med Tarzan, Spindelmannen och Fantomen av en bekant till familjen.

Marknader

Sedan 8-årsåldern har Anders aktivt samlat på olika serietidningar. Samlandet har ändrat karaktär under årens lopp och förenklats mycket i och med internet.

-När jag var barn sparade jag pengar och tjatade på mina föräldrar att åka till marknader där det ofta fanns marknadsknallar som sålde serietidningar, berättar Anders.

Algutsrum, Gullabo och Bäckebo marknad besöktes alltid och veckopengen spenderades oftast på serietidningar.

Internet

– Då kunde det ta 10-15 år att få ihop en samling som nuförtiden, med hjälp av internet, kanske tar en månad att hitta.

Att annonsera efter särskilda serier i såväl serietidningar som dagstidningar var tidigare ett vanligt sätt att hitta de exemplar man sökte. Nu är det till stor del internet som gäller och på sidorna serieforum och seriewikin kan den serieintresserade även få värdefulla tips om nyöppnade butiker, nya  serier med mera.

Fortfarande besöker Anders gärna loppisar och Norrbygdens loppis utanför Nybro är en favorit när det gäller att hitta serietidningar.

-För några år sedan kom jag över ett parti på nästan 10 000 tidningar, så jag hyrde ett släp och körde till Skåne för att hämta dem.

-Jag är ganska nördig när det gäller det här med serietidningar. Man måste nog vara det för att hålla på med det här, fortsätter han.

Stort läsintresse

Intresset för att läsa har alltid varit stort.

– Jag läser så mycket jag bara kan, säger Anders, som prenumererar på ett 30-tal tidningar.

Det finns alltid en nyfikenhet att se vad som händer härnäst i en serie och Anders berättar att man inte bara följer karaktärerna utan även tidsandan, eftersom samhället i stort det avspeglar sig i serierna.

Intresset för film är också stort och Anders beskriver glädjen att prata med likasinnade, vilket han fick möjlighet till under den tid han studerade filmvetenskap vid Linneuniversitetet.

– Där delade alla samma intresse och pratade om detaljer som de flesta andra inte alls är intresserade av, beskriver han.

Säljer

För ungefär tio år sedan började Anders sälja delar av sin samling på Tradera och nu säljer han via sidan Stopp Collectors Corner. Efter alla år som samlare har Anders skaffat sig ett stort nätverk och har han inte den tidning kunderna söker så skaffar han, med få undantag, fram den.

80 000 tidningar

För närvarande har Anders nästan 80 000 tidningar. Han rekommenderar den som vill börja samla att förvara sina serier i plastfickor eller så kallade mylarfickor som är framtagna just för att förvara serietidningar i.

-De tidningar jag har i min hyrda lokal finns i en databas, men de jag förvarar hemma hittar jag på intuition, säger serieentusiasten.

De flesta tidningar kan han tänka sig att sälja, men han medger att han har några exklusiva eller signerade exemplar som han ogärna skulle göra sig av med.

Batman favoriten

Vem är då favoritkaraktären? Svaret kommer utan betänketid.

– Batman! Han är ingen traditionell superhjälte med lasersyn eller onaturlig styrka, utan en helt vanlig människa med samma samvetskval och moraliska dilemman som andra människor.

-Och så har han en tuff och häftigt udda kostym förstås, avslutar Anders.

Josefine Lindman