HemOkategoriseradeKommunchefen tror på Nybro

Kommunchefen tror på Nybro

Efter drygt fem månader som kommunchef i Nybro har Jan Darrell hunnit skaffa sig en förhållandevis god bild av kommunen och dess förutsättningar. 

Han är från Göteborg och har bland annat hunnit med att vara ekonomiskt ansvarig vid en av kommunens  förvaltningar i Borås, där Jan Darrell också senare var kommundelschef i Viskafors och Dalsjöfors. Vidare har han varit kommunchef i Herrljunga, Höganäs och Torsås innan det alltså blev Nybro i höstas.

– Det blev fyra år i Torsås och visst kunde jag fortsatt där några år till, men samtidigt ville jag passa på att ta vara på tillfället när Nybros kommunchef Jan Lagerqvist gick i pension. Min fru och jag bor i Rockneby och har etablerat oss i Kalmar län. Det går smidigt att pendla till jobbet i Nybro säger  Jan Darrell.

Känns som en bra kommun

De första intrycken av Nybro är positiva och Jan Darrell tycker att det känns som en bra kommun, men självklart kommer han  att successivt lära sig mer.

 -I kommunen bor cirka 19 800 personer och man har satt upp målet att komma upp i 25 000 till år 2030. Vi ska ha bra kvalité på alla verksamheter. Goda kommunikationer och ett attraktivt boende är viktiga frågor för Nybros framtid.

I centralorten bor 13 000 personer och det är viktigt att den stärks som handelscentrum och även i andra avseenden.

Det finns en kulturell förankring vad gäller Glasriket, som utöver Nybro omfattar Emmaboda, Lessebo  och Uppvidinge.

Glasbruket i Målerås har gamla anor och blomstrar glädjande än idag. Det sker Inte  minst tack vare Mats Jonassons insatser.

– Varumärket Orrefors har tyvärr fått sina fläckar sedan glasbruket lades ned. För glasnäringens framtid är Pukebergsprojektet angeläget och ska under de närmaste tre  år satsa på en mera publik presentation. Linnéuniversitet är projektägare, vilket är betydelsefullt.

I sammanhanget drar Jan Darrell vissa paralleller med Borås, där han var i 17 år och den textilkris man gick igenom. Högskolan i Borås kom då att spela en viktig roll och han tror att så blir fallet med Linnéuniversitetet och Pukeberg.

Tror på Svartbäcksmåla

– Ett annat projekt gäller Svartbäcksmåla, som kan rymma massor av aktiviteter. Det finns där redan åtskilligt och om man inte vill vara väldigt aktiv går det alldeles utmärkt att bara ströva omkring i området. Pukeberg och Svartbäcksmåla ligger strategiskt till och är unika.

Nybro ligger bra till vad gäller spårbunden trafik, alltså järnväg och man jobbar mycket med satsningen på bredband.

– Det finns  gott om duktiga företag och företagare. Här finns också en stolthet och det gäller att ta vara på den egna kraften. Jag tror även ett utökat samarbete  mellan Kalmar och Nybro.

Idrottslivet i kommunen är vitt utbrett och främst genom fotbollen i Nybro IF och ishockeyn i Nybro Vikings.

– För vi-känslan är det viktigt med lag att se upp till som Elfsborg i Borås och Kalmar FF i vår grannstad.

Viss  oro för länet

– Jag känner mer en viss oro för Kalmar läns framtid än för Nybro kommuns. Det bor exempelvis fler personer i Malmö än i hela Kalmar län. Kalmars 65 000 invånare som residensstad är för lite, men jag har inget koncept på hur  länet ska bli starkare, summerar Jan Darrell.

INGVAR GUNNARSSON

Föregående artikel
Nästa artikel

POPULÄRT