HemOkategoriseradeTheandersalen räddas av Stora Hotellets nya ägare

Theandersalen räddas av Stora Hotellets nya ägare

I onsdags presenterades de nya ägarna till Stora Hotellet, alltså Nybro Transport AB och ThuveProfiler AB. Nu är det också klart att Theandersalen på andra våningen av hotellet räddas, till glädje för många.

I denna sal finns Nybrokonstnären Gunnar Theanders frescomålning, som på ett suveränt sätt skildrar Nybros framväxt på 1830-talet och sedan fram till modern tid. Denna imponerande freskomålning invigdes 1969 och är en av norra Europas största.

Pensionerade kyrkoherden Johan Thelin, Nybro är av dem, som verkligen har kämpat för att rädda den förnämliga freskomålningen av Gunnar Themader.

Med utgångspunkt från denna freskomålning skrev Johan Thelin folklustspelet Nybro i Mitt hjärta, som hade premiär med Månskensteatern i höstas.

Betyder mycket

– Nybros historia är räddad. Det betyder mycket att de båda lokala företagen gick in och köpte Stora Hotellet samt att Nybro kommun kommer att hyra andra våningen med bland annat Theandersalen, säger Johan Thelin.

Under flera år har Johan Thelin kämpat för att Theandersalens framtid och startade även en namninsamling, som snabbt gav cirka 1 200 underskrifter,

– Hyresavtalet med Nybro kommun sträcker sig i 20 år, vilket är en klar fördel. De nya ägarna ska omgående börja med renoveringen av Stora Hotellet och redan i år kanske det är klart med Theandersalen.

I sammanhanget vill Johan Thelin lyfta fram Ola Wilhelmsson och Nybro företagargrupp, som har gjort betydande insatser för att säkra Stora Hotellets framtid.

Klart på en vecka

Tydligen har det varit tal om snabba ryck och Mats Gunnarsson vid Nybro Transport AB, en av de nya ägarna, säger att affären blev klar på endast en vecka.

– En viktig förutsättning var att vi kunde teckna ett hyresavtal med Nybro kommun om andra våningen på hotellet. Vi har målsättningen att Stora Hotellet ska återställas som det en gång har varit. Många har saknat detta klassiska hotell och nu hoppas vi på god respons, säger Mats Gunnarsson.

INGVAR GUNNARSSON

POPULÄRT