HemOkategoriseradeMålet är SM för 10-årige Vincent

Målet är SM för 10-årige Vincent

När Vincent Franzén var 4 år skaffade mamma Petra ponnyn Hokus Pokus. Meningen var att HP, som ponnyn kallades, skulle vara sällskap åt Petras halvblod Casall som inte tyckte om att åka ensam i hästtransporten, men Vincent ville gärna rida och det har han fortsatt med. 

På hästgården i Lillaverke finns nu 10-åriga Vincents fyra b-ponnyer och Petras Casall. April Joke rids sparsamt och Kulltorps Indus håller på att sättas igång efter en skada, men i vanliga fall rider Vincent 2-3 ponnyer sex dagar i veckan.

What´s new Scooby Doo är en irländsk import som funnits i Vincents ägo sedan i somras. De har under hösten tävlat upp till Lätt B och planen för 2016 är att starta Lätt A och såsmåningom

Medelsvår B 

Skimmelstoet Atilla kom till Vincent för att han skulle rida henne inför försäljning, men ekipaget passar så bra tillsammans att det finns planer på att Atilla får stanna hos Vincent.

Vincent berättar att Scooby Doo och Atilla kräver olika typer av ridning.

–Scooby Doo har perfekta galoppsprång medan Atilla har en stor galopp som jag får jobba med, särskilt i kombinationer där det kan bli lite trångt.

Ponnyallsvenskan

Vincent berättar att han på hemmaplan får mycket hjälp av sin mamma, men att han annars tränar för Ann ”Bella” Rodhelind och Tobias Grönberg.

Vincent tävlar för Torestorp Kristvalla Ryttarförening och red 2015 i klubbens division 2 och 3-lag i ponnyallsvenskan och ska i år rida division 1. Petra är tillsammans med Håkan Västerslät lagledare.

Tävlingsdagar kan vara långa och det krävs en hel del förberedelser för att åka iväg. För det mesta tycker Vincent att det är lätt att lära sig banorna.

–När jag ska somna efter en tävlingsdag brukar jag tänka på banorna och mina rundor, säger han.

Testat andra idrotter

Tidigare har Vincent spelat fotboll, innebandy och handboll, men nu är det bara ridningen som gäller. Mestadels banhoppning, men Vincent hoppas starta någon terränghoppning framöver.

-Det är så mycket som är roligt, men roligast av det roliga är att hoppa, tycker Vincent.

Aldrig rädd

Han berättar att han gillar att hoppa högt och att han aldrig tycker att det är läskigt. Ganska många avramlingar har det blivit under åren som ryttare, särskilt från sina första ponnyer, men Vincent har aldrig skadat sig allvarligt.

När det gäller mål för framtiden, så har Vincent det klart för sig.

–Att rida SM detta eller nästa år, säger Vincent.

JOSEFINE LINDMAN

POPULÄRT