HemI arkivet med Ingvar GunnarssonI arkivet med Ingvar Gunnarsson

I arkivet med Ingvar Gunnarsson

Nybro IF tog steget upp i ishockeyns finrum

Den 8 mars 1968 är oförglömlig dag i Nybros idrottshistoria. Just den kvällen tog Nybro IF:s ishockeylag det minst sagt otroliga steget upp i allsvenskan!

Victoriahallens tillkomst hösten 1963, som landets femte hall, fick stor betydelse för ishockeyn i Nybro. Ungdomshockyen blomstrade och många egna produkter kom senare upp i A-laget, som dessutom kryddades med importer från norra delarna av landet. Marschen uppåt började och  tog NIF hem division III.

Kvalfyllt

Andra året i tvåan blev det serieseger och våren 1968 väntade kvalet till högsta serien, där KB 63, Fagersta och Norrköping. I den första matchen vann Nybro hemma i Victoriahallen med 5-4 KB 63 och hade då verkligen marginalerna på sin sida. En KB-puck var på väg in i målet bakom målvakten Roland Lestander i slutsekunderna när Hesa Fredrik ljöd. Alltså blev det inget mål!

I den näst sista kvalmatchen  mot Norrköping i Victoriahallen krävdes det vinst för Nybro samtidigt  som KB 63 besegrade Fagersta. Bägge matcherna gick Nybros väg och saken var klar.

Nybro klarade av Norrköping med 9-4 sedan framför allt Kenneth Manberg och Finn Lundström blivit matchhjältar.

Massor av hyllningar

Tränaren Sven-Gunnar Markström och lagledaren Johnny  Pettersson hissades i luften av spelarna. Den sistnämnde sade efter kvaltriumfen att det var hans lyckligaste dag.

Som sig bör passade ordförande Evald Carlsson på att tacka gänget och överlämnade blommor till lagkaptenen Nils-Erik ”Pingen” Karlsson. Sedan kom Mellström Efterträdare med var sin transistorradio till spelare och ledare. Domus skänkte stora chokladkartonger, medan Flygsfors Glasbruk gratulerade med glaspjäser och samtliga hade även presenter att hämta hos Grattes. Läs mer i papperstidningen när den kommer den 27/1.

INGVAR GUNNARSSON

POPULÄRT