image1-3

En profil i Nybro är onekligen 84-årige Folke Elgström, som har blivit hembygden trogen under hela sitt liv. Han har varit verksam inom flera områden och exempelvis  som förtroendevald och en hängiven ishockeyfantast.

– Jag är född på Östermalm och gick också de två första skolåren i dåvarande skolan där och fortsatte sedan med fem år i Paradisskolan. När den stora verkstadsstrejken var slut 1945  kom min far hem och berättade att han hade ordnat ett jobb på Janne Elgkvist AB. Där började jag och var även med då PLM tog över 1986, berättar Folke Elgström.

Han blev snart fackligt engagerad och fick åka på studier vid LO:s Folkhögskola på Runös utanför Stockholm.

Fackordförande

– Jag valdes till verkstadsklubbens ordförande, men fick senare lämna uppdraget eftersom jag i stället blev arbetsledare på jobbet. I två perioder var jag med i stadsfullmäktige och var då även ordförande i hälsovårdsnämnden.

Inte nog med detta då Folke Elgström ingick i HSB:s styrelse och de avslutande åren före pensioneringen fick han uppdraget att samordna fastighetsskötseln vid HSB:s bostäder.

Ishockeymålvakt

Idrottsintresset väcktes i unga år, då han spelade fotboll i Pukebergs BK och höll även på med bordtennis.

– Ishockeyn kom tidigt in i bilden och jag blev målvakt i IK Ymer, som började med pucksporten 1945. Jag var med i den första matchen för Ymer, men vi förlorade med 0-3 mot Alvesta. På den tiden fick vi spola och sedan skotta isbanan, sätta upp belysningen och sargen, varför det inte blev mycket tid över till själva träningen, men vi hade i alla fall väldigt roligt.

Vid ett tillfälle när man inte fått upp is på Victorivallens utebana tränade ishockeygänget på Linneasjön.

–  Vi mynningen mot Badhusparken sprack isen och jag hamnade i det kalla vattnet med hela målvaktsutrustningen, men allt löste sig sedan till det bästa.

Nässjö hade ett fruktat bandylag på 1950-talet och Folke Elgström kommer väl ihåg när Ymer besegrade Nässjö med 3-2.

– Bandyspelarna var duktiga skridskoåkare, men kunde inte behandla puck och klubba något vidare.

Ungdomsledare

När sonen Åke Elgström föddes 1954 valde Folke Elgström att sluta spela ishockey, men släppte för den skull inte kontakten med sporten, som han fortfarande följer.

– Jag var ledare för kvartersgänget IK Lärkan, där det fanns gott om talanger. Framför allt lyckades kvartetten Bo Karlsson, Ulf Jeansson,  Göran Wittenberg och min  son Åke Elgström, som samtliga var med under Nybro IF:s storhetstid.

På tal om  Åke ”Älgen” Elgström debuterade han i A-laget redan som 16-åring och höll på i ett 20-tal säsonger.

– Faktiskt har jag hoppat in som lagledare vid några tillfällen och minns speciellt när vi besegrade Malmö med 3-2 med mig som ledare i båset. Fortfarande är jag funktionär vid ishockeymatcherna med Nybro Vikings i Victoriahallen.

Flest matcher

– Utan överdrift är jag nog en av dem, som har sett flest matcher i Nybro och tänker fortsätta att ställa upp för ishockeyn. Efter ombyggnaden är Victoriahallen riktigt tilltalande och sedan hoppas jag att Nybro Vikings ska lyckas allt bättre, säger Folke Elgström.

INGVAR GUNNARSSON