HemMinns mitt NybroPensionären Ingrid Persson är fortfarande i högsta grad aktiv

Pensionären Ingrid Persson är fortfarande i högsta grad aktiv

Pensionerade hemkunkapsläraren 83-åriga Ingrid Persson, Nybro gillar att vara i farten och inte minst inom föreningslivet, även om pandemin har inneburit en del begränsningar.

–Jag är född i Orraryd i Värends Nöbbele, som ligger nära Växjö och studerade bland annat vid Önnestads folkhögskola. Senare valde jag utbildning till internat- och ekonomiföreståndare i Ljungskile. Jag gifte mig med folkskollärare Olle Persson 1962 och vi bodde då i en villa i Orrefors. Senare flyttade vi till Nybro 2003 och jag bor numera ensam kvar i lägenheten, då min make avled för elva år sedan, berättar Ingrid Persson. 

Hemkunskapslärare i 28 år

Ingrid Persson var hemkunskapslärare under 28 år i Nybro kommun och merparten av denna period eller 25 år vid skolan i Madesjö.

–Jag trivdes verkligen med jobbet. Det var härliga elever och trivsamma lärarkollegor. Hemkunskap innebär att jag som lärare gav eleverna förutsättningar att klara av lite av varje när det gäller rutinerna i ett hem och även hur man ska uppträda socialt i sällskap och i samhället.

Föreningsengagemang

Under flera år var Ingrid Persson med i lottakåren, först i Orrefors och senare i Nybro.

–Från åren med lottorna kommer jag särskilt ihåg, då vi i samband ett jubileum hos Kährs skulle servera ärtsoppa och pannkakor till 700 personer av vilka de flesta var utländska gäster. Vi hade tillagat måltiden dagen innan. När vi skulle värma den blev det överbelastning på elnätet, men med hjälp av elektriker på Kährs klarade vi det. Alla festdeltagare var nöjda. 

Då Ingrid Perssons make, Olle Persson var aktiv inom Ungdomens Röda Kors i Orrefors föll det sig naturligt att hon också engagerade sig där.

–Intresset för verksamheten var väldigt stort, men numera är det tyvärr inte alls samma gensvar för föreningslivet som förr.

Leder studiecirklar

Som pensionär valde Ingrid Persson att gå med i Orrefors PRO, där hon har varit ledare för flera studiecirklar och även ingått i styrelsen. Under pandemin har verksamheten av lättförklarliga skäl blivit lidande.

–I Orrefors PRO drev vi damer ett kafé med framgång under fyra år. Anledningen var att Järngänget hade gjort fint med Hammarsmedjan och det hade börjat komma många turister. Järngänget ville att någon skulle öppna kaffeservering, vilket vi gjorde, som uppskattades av besökarna. 

Jobbar åt Kupan

Röda Korsets verksamhet med Kupan i Nybro är något som engagera Ingrid Persson, då hon på onsdagar och lördagar är med och plockar ihop samt prissätter en rad alster.

–Vi är några kvinnor som då träffas och har en väldigt god gemenskap. Jag tycker om att vara i farten och Kupan är ett sätt att förena nytta med nöje. Min bestämda uppfattning är att man som pensionär ska vara aktiv, även om pandemin har inneburit vissa begränsningar, påpekar Ingrid Persson.

INGVAR GUNNARSSON

POPULÄRT