HemMinns mitt NybroLärare Arbin trivdes med jobbet i Nybro

Lärare Arbin trivdes med jobbet i Nybro

80-årige Per-Erik Arbin med sina rötter i Fröseke valde att utbilda sig till folkskollärare och större delen av yrkeskarriären var förlagd till Fagerslättsskolan i Nybro. Han trivdes i staden och bor därför kvar i villan på Svampvägen.

–Hemma på gården i Abrahamsmåla jobbade jag i unga år med att plantera och röja i skogen. Jag avlade realexamen i Växjö 1957 och hade kommit in på Asa skogsskola, men så blev det inte beroende inte på en fotbollsskada. Jag hoppade nämligen in i Kronofors fotbollslag, som annars inte hade fått fullt lag vid en match mot Lenhovda. Jag ådrog mig en omfattande bensskada, som senare slogs upp vid två tillfällen, berättar Per-Erik Arbin.

Köksjobb på Amerikabåt

Utmaningar har Per-Erik Arbin alltid gillat och sommaren 1960 jobbade han i köket på Amerikabåten Kungsholmen i två månader. 

På Amerikabåten Kungsholmen hann Per-Erik Arbin mellan varven att förkovra sina kunskaper i matematik.

–Jag skalade potatis och lök, men fick även hjälpa såskocken. Det var för mig en nära nog overklig värld, men samtidigt lärorikt. Vi fick ledig ett par dagar i New York och då passade jag bland annat på att besöka jazzklubben Birdland och Radio Music Hall. 

Någon skogsskola blev det alltså aldrig, men däremot tog han studentexamen i Nybro 1963 och fortsatte med studier vid seminariet i Växjö och 1966 var utbildningen till folkskollärare klar, alltså motsvarigheten till dagens mellanstadielärare.

Efter tre år som lärare i Lenhovda kom Per-Erik Arbin till Fagerslättskolan och var kvar där fram till pensioneringen.

Under tre månader sommaren 1966 var Per-Erik Arbin vid Camp Hillcroft i staten Massachusett, vilket blev en oförglömlig tid med en rad intressanta händelser.

–Jag fick träffa skådespelaren Burt Lancaster, som var en hygglig person. Lika mysigt var det knappast vid en utflykt, då jag och en kamrat stötte på en närmare tio meter lång skallerorm, men detta möte slutade lyckligt.

Under tiden i USA fick jag bo en tid hos en familj, där jag tillsammans med dottern Karen var ute och körde en bil av märket Mustang, vilket blev en oförglömlig resa.

Håller på med novellsamling

–Jag tycker om att skriva och håller på med novellsamlingen, Lite över medel. Delar av den har jag släppt ut. I den tar jag upp vad tron betyder och det är faktiskt präster i Nybro, som haft mina ord i novellsamlingen som utgångpunkt vid sina predikningar.

Som lärare valde Per-Erik Arbin framför allt att ge eleverna uppgifter att jobba med på egen hand.

Jag talade väldigt lite på lektionerna och hade åsikten att jag som lärare skulle ge eleverna möjligheter att själva hitta kunskaper, vilket kunde ske på olika sätt och bland annat söka uppgifter på biblioteket, då det här var före dataåldern. Under 17 år hade jag lärarkandidater, vilket var mycket givande.

Per-Erik Arbin ses här tillsammans med en av de många klasser han hade på Fagerslättskolan.

Skolidrotten i fokus

Under de många åren vid Fagerslättskolan var Per-Erik Arbin engagerad inom skolidrotten och deltog aktivt i det digra utbudet i Kalmar läns södra skolidrottsförbund tillsammans med lärarkollegor som Owe Johansson och Lars Ammert.

Beträffande skolidrotten var Per-Erik Arbin och Lars Ammert på resande fot i länet och lyckades med framgång introducera satsningen på breddidrott, som gick under namnet Piggelin.

–Ett år tog mina sjätteklassare hem idrottstävlingen Mjölkkannan för Småland och fick som belöning åka till Stockholm och där väntade bland annat medverkan i televisionen.

Inga fritidsproblem

Några som helst fritidsproblem har Per-Erik Arbin knappast, då golfspelandet fortfarande är populärt. Dessutom är han sedan många år med i Nybro Lions Club och har varit zonordförande och tillhört distriktsrådet där han haft ansvaret för kunskap och utbildning. Sedan kräver villan på Svampvägen och trädgården sitt.

–Jag trivs med tillvaron och det mesta fungerar för mig som pensionär, säger Per-Erik Arbin.

INGVAR GUNNARSSON

POPULÄRT