HemMinns mitt NybroBilar har varit och är betydelsefulla på jobbet för Jan Hult

Bilar har varit och är betydelsefulla på jobbet för Jan Hult

För 71-årige Jan Hult, Nybro har mycket i livet handlat om bilar och gör det delvis fortfarande. Numera gäller det den tidigare smedjan och bensinmacken i Skälsek, där han i och för sig varken säljer bensin eller håller på med något smide, men väl att göra om oljefat till nya ändamål.

–Jag gick i Paradisskolan de första sex åren och sedan två år i Fagerslättskolan. Det sista året var faktiskt frivilligt, men jag var ofta ute på praktik och främst hos Ekelunds Bil. Tydligen skötte jag mina kort väl och fick direkt jobb där efter åttan, berättar Jan Hult.

Efter fyra år bytte Jan Hult arbetsplats och började vid Rydéns där han två huvudsakliga uppgifter som bilmekaniker och lastbilschaufför.

Trotjänare

–Rydéns utökade bilparken och jag trivdes väldigt bra och var där i mer än 40 år, ja faktiskt ända fram till pensioneringen. Framför allt var det väldigt omväxlande. Ibland blev det långresor till exempelvis Jämtland och Dalarna med likkistor.

Under flera år hade Rydéns lager i Stora Tuna, Kolbäck, Eslöv, Falköping och Norsholm dit halvfärdiga kistor levererades. Sedan lade man om rutinerna, vilket innebar satt transporterna gick direkt till begravningsbyråerna.

–Under de många åren vid Rydéns blev det åtskilliga mil i lastbilen, men dessutom hann jag med att vara bilmekaniker hemma i Nybro.

Jan Hult i en yngre årgång framför den Opel Rekord hade ägde en gång i tiden.

 Gillade folkrace

Under många år bodde Jan Hult med familjen i Flygsfors och höll en period på med folkrace.

–Jag hade en husbuss med släp, vilket underlättade transporterna. Totalt hade jag sex bilar under folkracetiden, vilket var härliga år. Jag fick många vänner, men allt har ju som bekant sin tid och jag slutade.

Köpte nedlagd bensinmack

Intresset för bilar har nära nog alltid funnits hos Jan Hult och det var därför han för 30 år sedan köpte den nedlagda bensinmacken i Skälsek i närheten av Orrefors. Från början var det en smedja på 1950-talet, som senare blev en bensinmack.

–Jag har lagt ned massor med jobb här och håller som pensionär på med att bygga om gamla oljetunnor till i första hand korvtunnor, som sedan säljs till företag som exempelvis är ute på marknader eller andra jippon. 

Några planer på att bara slå sig till ro i Skälsek har Jan Hut knappast, utan tänker i stället fortsätta på den inslagna linjen och framför allt då att bygga om oljefat.

–Jag trivs i och tänker utöka verksamheten, även om den endast är på hobbynivå. Nu när restriktionerna har lättat ska jag ut på marknader och andra arrangemang för att köpa gamla prylar hem till Skälsek, säger Jan Hult.

INGVAR GUNNARSSON

POPULÄRT