HemIdrottsprofilLasse Johansson var en fruktad ishockeyforward under 15 år

Lasse Johansson var en fruktad ishockeyforward under 15 år

Numera 56-årige Lasse Johansson har onekligen satt avtryck i Nybros ishockeyhistoria, men så tillhör han den exklusiva skara som var med väldigt länge. Det var redan säsongen 1982 – 1983, som Lasse Johansson debuterade. Han höll sedan på i 15 säsonger gjorde 444 matcher, 179 mål och lika många assist. Notabelt var att Fredrik Olausson också gjorde debut 1982 – 1983 för att senare i karriären bli proffs i NHL.

–Som sjuåring började jag med ishockey och på den tiden var Sven Ahlstrand och Seved Blad ansvariga för ungdomsishockeyn. Båda var för övrigt utmärkta ledare. Jag fortsatte år efter år och var 17 år vid debuten i Nybro IF:s A-lag, berättar Lasse Johansson.

I yngre år spelade han fotboll och hann med att pröva lyckan i både Nybro IF och Nybro SK, men när Lasse Johansson var 14 år valde han att satsat allt på ishockeyn. Ett val, som han aldrig har ångrat.

–Jag var forward och spelade mest center, men var ibland ytterforward. Det gick riktigt bra många gånger och särskilt när jag spelade i samma kedja som Benny Carlzon och Fredrik Ekman.

Nybro IF höll då Lasse Johansson debuterade till i division 1 Södra, som var näst högsta serien och fick då stöta på flera namnkunniga lag som Frölunda, HV 71 och Malmö IF.

–Vi hängde med väl i serien, men tyvärr åkte vi ur säsongen 1989 – 1990 och resten av min karriär spelade vi i tvåan.

Mötte HV 71 och Frölunda

–Topplag som Frölunda, HV 71 och Malmö stötte vi alltså på en del gånger och visst var det speciellt att spela i Scandinavium och Rosenlundshallen. Det var tufft att spela hockeyn på så pass hög nivå och samtidigt jobba heltid. Vid en bortamatch kunde vi vara hemma i Nybro vid tvåtiden på natten och sedan väntade jobbet bara några timmar senare. Visst hade jag ett kontrakt, men några pengar att tala om fanns inte. Jag gillade ishockeyn, då det var väldigt roligt och vi hade en fantastisk gemenskap i gänget.

Tufft program

Fyra gånger i veckan var det träningspass samt matcher onsdag och söndag som regel. Alltså var spelarna endast lediga på lördagarna.

–Jag kom snabbt in i rutinerna och det var helt enkelt ett sätt att leva. Bland de tränare vi hade minns jag speciellt, Kjell Widmark och Nisse Nilsson.

Under 1990-talet kom Kalmar HC upp i tvåan och det blev inte så lite prestige i derbymatcherna.

– Jag minns att vi en gång vann med 12-0 borta mot Kalmar och när vi kom till glasrondellen hade några av våra anhängare satt upp ett plakat med texten ” Kalmars nya riktnummer 012”!

I sammanhanget anser Lasse Johansson att det är oerhört fostrande, då man lär sig att ta hänsyn genom att hålla på idrott.

–Våra två döttrar valde också idrotten, då Lisa började med ishockey och spelar fortfarande både i AIK och Damkronorna, medan Sofia valde fotboll och spelade i Allsvenskan för Växjö.

Ishockeyn är den största sporten i Nybro och naturligtvis följer Lasse Johansson Nybro Vikings.

–Förra säsongen var det nära att Vikings tog steget upp i Allsvenskan och jag hoppas att laget kan lyckas i stället med detta till våren, säger Lasse Johansson.

INGVAR GUNNARSSON

POPULÄRT