HemIdrottsprofilKristoffer Bennesved nådde betydande skytteframgångar

Kristoffer Bennesved nådde betydande skytteframgångar

Numera 36-årige Kristoffer Bennesved, tidigare Östergren, har med framgång försvarat Alsterbro skytteförenings färger vid flera tillfällen. På den digra meritlistan finns juniorguld i nordiska mästerskapet samt förstaplaceringar både i junior-SM och skol-SM.

Det är knappast förvånande att Kristoffer Bennesved började med skytte. Framför allt hans pappa, Staffan Östergren är en hängiven ledare och skytt, men även mamma Jill Östergren och brodern Daniel Östergren har varit och är aktiva skyttar.

Började som fyraåring

–Jag hade bara fyllt fyra år, då det var dags att börja med luftgevär hemma i Alsterbro och på den vägen fortsatte det. Tidigt kom jag igång med 6,5 mm, alltså skytte med mauser. Vid den klassiska fältskjutningen Fågelforsträffen fick jag hjälp att bära vapnet de första åren, men sköt det gjorde jag på egen hand, berättar 

Kristoffer Bennesved.

Efter Junior-SM där han tog hem sin klass i 6,5 mm väntade juniorlandslaget och faktiskt blev det även lagseger. Dessutom blev det dubbla guld, alltså både individuellt och i lag, då det gällde korthållsskytte på 22 mm vid skol-SM.

–När jag vann Junior-SM på 6,5 mm väntade det först uttagning på hemmaplan och sedan juniorlandslaget. Först fick vi vara och träna i Eskilstuna under två dagar och sedan följde en prestigefylld kamp mot landets bästa veteraner i Umeå.

Nordisk juniormästare

Nordiska juniormästerskapet avgjordes i norska Bergen, där Kristoffer Bennesved vann 6,5 mm och det blev även svenskt lagguld.

–När jag tog mitt andra SM-guld blev det åter de nordiska juniormästerskapen, där jag tog brons i den individuella tävlingen samt guld för Sverige.

Mental träning

–För att lyckas som skytt gäller det att också träna mentalt. Det kan vara tuff konkurrens och många gånger handlar det om små marginaler. I liggande skytte är de flesta stabila och därför satsade jag mycket på knä- och ståendeskyttet.

Skytte är i många avseenden en materialsport. När man skjuter mauser alltså 6,5 mm är skillnaderna vad gäller vapen inte särskilt stora, men däremot när det handlar om all övrig utrusning, vilket i sin tur blir ett kostsamt kapitel.

Tränar ungdomar

Numera tävlar inte Kristoffer Bennesved lika ofta som under toppåren. I gengäld är han med och tränar ungdomar i Alsterbro skytteförening.

–Tyvärr har intresset för skytte minskat och det märks olika sammanhang. Ett slående exempel är tävlingen om den anrika Handbördspokalen, där antalet lag har blivit färre.

Faktiskt har denna tävling pågått i obruten följd alltsedan 1904! När årets upplaga av Handbördspokalen nyligen avgjordes i Fågelfors segrade än en gång Alsterbro. Tävlingens bäste skytt blev inte oväntat Kristoffer Bennesved. I laget ingick han föräldrar, Jill och Staffan Östergren samt Johan Karlsson och Göran Franzén.

Fantastiska ledare

–Under mina många år inom skyttet har jag mött flera fantastiska ledare som min far Staffan Östergren, men jag minns exempelvis väl två eldsjälar, nämligen Nils Johansson i Fågelfors och Sven Boman i Högsby, vilka tyvärr numera är avlidna. 

–Jag hoppas att allt fler vill ägna sig åt skytte, som är en fantastisk sport med stora utmaningar, vilket vapenslag det än handlar om, betonar Kristoffer Bennesved.

INGVAR GUNNARSSON

POPULÄRT