HemIdrottsprofilLisa Johansson ser fram emot kvalen till OS och VM för landslagshockeyn

Lisa Johansson ser fram emot kvalen till OS och VM för landslagshockeyn

29-åriga Lisa Johansson med sina rötter i Nybro har som ishockeyspelare nått betydande framgångar som forward både i landslaget och klubblaget AIK. Den nyss inledda säsongen innebär att det för henne framöver bland annat väntar spännande kval till OS och VM.

–Min pappa, Lasse Johansson spelade hockey i Nybro Vikings och jag var ofta på matcherna i Victoriahallen. Det var då mitt intresse väcktes och jag spelade sedan i Nybros pojklag upp till 15-årsåldern och därefter blev det tre säsonger i Växjö Lakers Ladies, berättar Lisa Johansson.

Spelade i Leksand

Eftersom Lisa Johansson valde att göra en ytterst seriös satsning på ishockeyn valde hon att studera på hockeygymnasiet i Leksand och spelade för den anrika klubben i högsta serien. Under den sista terminen i Leksand, alltså 2011 värvades hon till AIK och spelar för klubben än idag.

Under de många åren i AIK har hon spelat över 300 matcher i SDHL, alltså högsta serien.

Årets spelare

Något som Lisa Johansson kan vara stolt över är då hon säsongen 2016–2017 utsågs till Årets spelare i SDHL. I den digra meritlistan finns ett SM-guld, ett SM-silver, två brons vid U 18-VM samt massor med landskamper.

–Jag var med vid vinter-OS 2018 i Sydkorea. Landslaget ska spela kval till OS, som avgörs i Kina i februari nästa år och hoppas verkligen att vi lyckas, då det är något speciellt att vara med i OS. Dessutom har vi VM-kval framför oss i april.

Lisa Johansson ser fram emot kvalen till OS och VM för landslagshockeyn.

Fullt upp med hockeyn

–Jag lägger massor med tid på ishockeyn, då vi tränar fyra gånger i veckan och dessa utom blir det två till tre matcher varje vecka när seriespelet är i gång. Jag jobbar ungefär 65 procent som leverantör vid Järfällakök. Vi tjejer gör inga förtjänster på hockeyn, varför det är nödvändigt med ett jobb för att klara ekonomin.

Positivt på senare år är att flera större sponsorer kommit in i bilden och framför allt då C More.

–Jag är övertygad om att intresset för damhockeyn ökar, även om vi ligger väldigt långt efter herrarna. För egen det finns det inga som helst planer på att sluta med ishockey, då det är något som jag verkligen gillar. Får jag bara vara fri från skador är målet att hålla på i många år till. 

Eftersom ishockeyn tar så pass mycket tid hinner Lisa Johansson endast med några besök om året i hemstaden Nybro, men givetvis följer hon för den skull hur det går för Nybro Vikings.

–Jag är den enda tjejen från Nybro, som har satsat på ishockeyn och det är ett val jag aldrig har ångrat, säger Lisa Johansson.

INGVAR GUNNARSSON

POPULÄRT