HemMinns mitt Nybro2022 är det 75-årsjubileum för Börjeskoncernen

2022 är det 75-årsjubileum för Börjeskoncernen

Gunvor Munck Svensson är koncern-VD och ser fram emot nästa års 75-årsjubileum för Börjeskoncernen. Kronprinsessan Victoria delade ut Kungliga Patriotiska Sällskapets medalj i guld till Gunvor Munck Svensson för fyra år sedan.

–Min far var oerhört kreativ och nytänkande. Han hade en rad uppdrag som exempelvis VD för Åkericentralen och Nybroåkarna. För att vidga vyerna åkte han till USA 1965 och två år senare byggdes en terminal och ett kontor i Nybro, som än i dag är en förebild för vår bransch, berättar Gunvor Munck Svensson.

Hon började vid Börjes Transport i 20-årsåldern och fick direkt administrativa uppgifter.

–Min bror Roland Johansson och jag jobbade ihop under flera år, men vi valde på 1980-talet att dela på verksamheterna, vilket innebar att han tog över Börjes Logistik & Transport AB och Börjes Miljötransporter.

–Börjes Packhus och Börjes Transport fortsatte att växa genom att förvärva Växjö Bilfrakt och Strålfors Åkeri i Ljungby.

Ytterligare förvärv gjordes och vid sekelskiftet bildades Smålands Logistik. I början av 2000-talet tog man över Duvemåla Åkeri och A H L Johanssons Åkeri i Skånes Fagerhult samt Sune Carlssons Åkeri för att nämna några.

600 anställda

Börjeskoncernen har idag sju rörelsedrivande bolag med kontor på 13 orter, 600 anställda, 300 lastbilar och en årlig omsättning på 800 miljoner kronor. Koncernen har lager på 16 000 kvadratmeter och ett av dessa är i Nybro. 

–Våra tre ledstjärnor, som även syns på lastbilarna står för ansvar, kompetens och omtanke. 

Barnen involverade

–Jag tycker det är väldigt positivt att mina tre barn, Charlotta Ahlqvist, Nicklas Svensson och Johan Munck är aktiva i bolagen samt är med i koncernens styrelse. De är beredda att föra familjetraditionerna vidare.

Hundarna Vicky och Pepsi är två av Gunvor Munck Svenssons gunstlingar.

 

Trivs på gården i Granås

Gunvor Munck Svensson äger Granås gård, som har 200 hektar skog. På gården har hon bland mycket annat bed and breakfast med flera långväga gäster från exempelvis Mexiko och USA.

–Jag har även uppfödning av hopphästar. När det gäller hästar hyr jag ut 25 boxar och har på gården också ett ridhus.  Vidare finns både höns och hundar här, varför det alltid är mycket liv och rörelse, som jag verkligen gillar.

Många utmärkelser

Utöver Kungliga Patriotiska Sällskapets guldmedalj för gagnerik gärning inom svenskt näringsliv har Gunvor Munck Svensson fått en rad utmärkelse. Bland dessa kan nämnas Stora Logistik & Transportpriset 2009 inom kategorin Årets kvinnliga förebild, Årets Transportföretag 1999 samt Årets Nybroit 1992.

–Jag har alltid gillat att vara i farten och även om VD-uppdraget koncernen kräver mycket hinner jag med en hel del annat, sammanfattar Gunvor Munck Svensson.

INGVAR GUNNARSSON

FAKTA:

Namn: Gunvor Munck Svensson.

Född: 23 maj 1949 i Nybro.

Familj: Sambon Anders Ahlin samt tre barn med familjer.

Föreningar: Nybro Brukshundklubb och Nybro Ridklubb. Externt styrelseuppdrag i Orranäs Glasbruk AB.

Tittar på: Koreaserier på Netflix.

Fritidsintresse: Naturen, hästar och hundar.

De bästa med Nybro: En lättillgänglig och trivsam småstad.

POPULÄRT