image1-4Intresset för idrott och framför allt bollsporter väcktes i unga år för Henning Lindgren i Boliden. Han spelade bandy i tvåan för Boliden samt en division lägre i ishockey med Boliden och Sunnanå i fotboll.
Det fanns flera faktorer som talade för att Henning Lindgren skulle bli hembygden trogen, men då han var på en SSU-konferens i Berlin dök en viss Laila Johansson från Nybro upp. Hon blev hans stora kärlek och hade inga  planer på att lämna hemstaden. Alltså flyttade Henning Lindgren i stället till Nybro!

– Jag kom till Nybro 1960 och hade då fyllt 24 år. Ledare i Nybro IF hade fått reda på mitt idrottsintresse. Alltså blev jag redan första säsongen 1960-61 spelande tränare i Nybro IF:s ishockeylag, som då förde en blygsam tillvaro i fyran, säger Henning Lindgren.

Spelande hockeytränare

Samtidigt började han spela bandy i Nybro SK . Under vårsäsongen 1961 debuterade Henning Lindgren i  Nybro IF:s fotbollslag, som hade åkt ner i fyran. I vårens första match spelade NIF 0-0 mot lokalrivalen Pukebergs BK inför  drygt 1 100 personer på Victoriavallen. Första året kom Nybro IF tvåa i fyran, men lyckades sedan året därpå ta steget upp i trean efter dramatiska kvalmatcher mot IF Gute.

– I ishockey lyckades vi avancera efter serieseger 1961-1962, men det gick inget vidare och vi skulle egentligen åkt ur, men eftersom Victoriavallen hade fått konstfruset och ishallen var på gång fick vara kvar. Jag hade naturligtvis kontakt med mina gamla hemtrakter och hade stor del i att framför allt min bror, Lennart Lindgren flyttade från Boliden till Nybro inför säsongen 1964-65. Han var med under storhetstiden och blev senare tränare.

Jobb i Liberia

Nya utmaningar väntade för Henning Lindgren, då han 1963 åkte till Liberia och jobbade där som elektriker under tre år i ett stort uppbyggnadsprojekt. Det blev en del fotbollsmatcher och man mötte främst collegelag.

– När vi kom hem började jag med bandyn igen i Nybro SK och valde NSK även i fotboll. Vi tog hem sexan, men något ytterligare avancemang blev det aldrig. Totalt gjorde jag ett tiotal bandysäsonger i sportklubben. Vi hade ett stabilt lag som under flera år var med i toppstriden.

Fotbollstränare

Efter den aktiva karriären blev Henning Lindgren fotbollstränare och skaffade sig steg III-utbildning.

– Jag var sex år i Orrefors IF, där Jan-Erik Eriksson var en en mycket engagerad ledare. Dessutom tränade jag senare Flygsfors/Gadderås och S.t Sigfrid. Det kanske allra roligaste tränaruppdraget var i Nybro IF med årgångarna födda 1967-68, som jag följde från 16-årsåldern upp i juniorlaget. Vi gjorde med gänget en oförglömlig resa till USA 1983, då vi bland annat besökte  huvudstaden Washington DC och spelade en rad matcher. Bland dem som senare  från detta lag tog steget upp i eliten fanns bland andra P-O Johansson och Magnus ”Gus” Landström.

Mångsysslare

I övrigt har Henning Lindgren hunnit med att vara ungdomstränare ishockey och  division II-domare i ishockey.

– Jag har klarat av En svensk klassiker, alltså Vansbrosimningen, Vätternrundan, Vasaloppet och Lidingöloppet. Sedan 35 år är jag funktionär vid ishockeymatcherna i Victoriahallen, och sköter utvisningsbåset.

– Idrotten har betytt mycket för mig och jag har fått många vänner för livet.  Det hade aldrig fungerat om inte min fru Laila Lindgren alltid har ställt upp och framför allt under åren, då jag  var som mest  i farten, säger Henning Lindgren.

INGVAR GUNNARSSON