HemNyheterFrån glassvagn 1932 till dagens Sibyllakök

Från glassvagn 1932 till dagens Sibyllakök

För dagens nybroit är glass och korv en självklar ingrediens i mathållningen, både hemma och på stan. Parkgrillen vid Magasinsgatan i Nybro är ett anrikt företag som har en över 80 år lång historia.

 

 Sommaren 1932 erhöll studerande Sture Losjö tillstånd att sälja glass från öppet stånd på allmänna platser i Nybro. Därefter var det Fritz Liljegren och Ida Erlandsson som tog över och tillverkade glassen i en fastighet på Algatan. 1938 var det Thorvald Gustafsson tur att driva glasskiosken vidare för att sedan lämna över till sin son Lennart och hans hustru Margit. Året är nu 1949 och en glass i våffla kostade 55 öre. Nu utvecklades rörelsen ytterligare och fabrikör Tornerud fick uppdraget att bygga en större kiosk där man även sålde varm korv ur en särskild lucka. Det var vid denna tid de blev Sibylla. Nästa steg i utvecklingen kom 1973 då Lennarts son Roland med hustrun Lena byggde om den nyinköpta fastigheten på Magasinsgatan 4, och under sommaren samma år öppnade Parkgrillen för allmänheten. Rörelsen hade som mest ett tiotal anställda och det förkom ibland att de hade öppet ända till fyra halvfem på söndagsmorgnarna. 1988 ville familjen Gustafsson dra sig tillbaka. Då överlät man hela fastigheten inklusive Parkgrillen till familjen Bråneus. Det var även vid denna hamburgare Superstar blev otroligt populär

Dagens rätt

Sonen Tord blev familjens matlagningsexpert och är det än idag. Arbetsdagen börjar kl. 6 på morgonen och varje dag erbjuds förutom Sibyllas menyer två olika rätter med husmanskost.

– Jag trivs mycket bra, har fem duktiga tjejer som arbetar åt mig och tillsammans med alla mina trevliga gäster gör att det aldrig är tråkigt att gå till jobbet. 60-70 procent är dessutom stamkunder, som man lärt känna väl. Parkgrillen i Nybro ligger i förhållande till storlek i topp av alla Sibyllakök i Sverige när det gäller stamkunder, vilket är mycket glädjande, säger Tord.

– För tre år sedan gjordes en omfattande renovering av restaurangdelen då Parkgrillen som en av Sveriges första restauranger renoverade efter Sibyllakökets framtidsstrategi med bl.a. självbetjäningsdisk för drickat. Snart väntar nästa steg som är att köket skall fräschas upp, säger Tord.

Frida Johansson, Ida Råsander, Jessica Dellemyr och Josefin Theander arbetar på Parkgrillen.
Frida Johansson, Ida Råsander, Jessica Dellemyr och Josefin Theander arbetar på Parkgrillen.
Madelene Johansson med dagens rätt som serveras på Parkgrillen alla vardagar.
Madelene Johansson med dagens rätt som serveras på Parkgrillen alla vardagar.

Extra 31 mars

– Idag torsdag 31 mars vill vi fira lite extra med att erbjuda dagens rätt inklusive dricka till ett specialpris. Och för dem som vill ha en mjukglass blir priset endast en tia.

Dessutom finns en hel hög med värdekuponger som vi delar ut gratis till dem som vill ha. Dessa kan utnyttjas framöver på valfritt Sibyllameal.

– Vi har även märkt ett ökat tryck på vår grill och utökar därför våra öppettider till 10-20 på vardagar, 11-17 lördagar 11-16 på söndagar.

Så det anrika företaget som startade som glassvagn 1932 lever fortfarande kvar och har inga planer på att upphöra. Sibyllaköket är populärt och glass kan man ju fortfarande köpa fast nu i form av mjukglass. Men om Tord själv får välja mat blir det utan tvekan tjock korv med mos och bostongurka som den självklara favoriten.

 

 

 

POPULÄRT