HemNyheterVarje moped i Tommys samling har en egen historia

Varje moped i Tommys samling har en egen historia

Mopeder är Alsterbrobon Tommy Nybergs stora intresse. Genom åren har han haft över hundra mopeder. Nu har hans samlings minskat, men ett 40-tal mopeder finns fortfarande i hans ägo. Flera av dem är ovanliga och svåra att få tag på och alla fungerar.

Tommy berättar att när han växte upp var det otänkbart att inte ha en moped som 15-åring.

–Fast jag hade mopeder redan innan jag fyllt femton, skrattar han.

Motorintresset är stort och Tommy har mekat med mopeder i hela sitt liv. Samlandet började han med på 80-talet.

-Samlandet ”bara blev” och det ena gav det andra, berättar Tommy.

– Jag såg en moped slängd i en container. På den tiden var det inte förbjudet att plocka upp slängda saker ur containrar, men jag gjorde ändå inte det. Däremot fick det mig att tänka på hur synd det var att slänga saker som skulle kunna komma till användning.

En moped av märket Husqvarna.
En moped av märket Husqvarna.

60-talet

Sedan tretton år tillbaka äger Tommy den före detta Ica-affären i Sandslätt och i lokalens ena del har Tommys sambo Viola sin ateljé där hon målar på porslin och glas.

Att Tommy är förtjust i 60-talet går inte att ta miste på.

I lokalen med mopedsamlingen finns nämligen även andra tidstypiska föremål, som en jukebox som fungerar alldeles utmärkt.

–På 60-talet var det som bäst, säger Tommy.

Det finns stort intresset för mopedsamlingen och förra året kom ett gäng motorcyklister på besök från Köpenhamn.

Mustang special cross från 70-talet.
Mustang special cross från 70-talet.

Egen historia

Varje moped i Tommys samling har sin egen historia och ofta känner Tommy till det mesta om mopedernas bakgrund innan de hamnade i hans ägo.

Han säger att han inte har någon direkt favorit.

– Alla har sin charm, säger han.

Men en som betyder mycket för honom är en orange Zundapp, just en sån moped han själv köpte splitter ny i början av 60-talet.

– Det är ett eftertraktat samlarobjekt, berättar Tommy.

Tommy med en Puch lyx från 1970-talet.
Tommy med en Puch lyx från 1970-talet.

Husqvarna -52

Äldst är en Husqvarna sen -52 och ovanligast i samlingen är en orange Crescent, av choppermodell, med mindre framdäck och större bakdäck. Några så kallade påhängare finns också i samlingen. Cyklar med motor att hänga på, vilka var föregångare till mopeden.

Tommy tycker att det är roligast att bevara mopederna som de är och för honom är det betydligt värdefullare än renoverade mopeder. Det ska i så fall vara hög klass på renoveringen.

God gärning

–Det roligaste med samlandet är att man gör en god gärning genom att bevara.

Nuförtiden köper han sällan mopeder, men det finns en särskild moped han gärna skulle utöka sin samling med. En Puch Florida årsmodell 1971.

Det är alltmer sällan Tommy kör moped, utan nu är det mest de två amerikanarna han kör omkring i. En Ford Mustang och en Chevrolet Impala. Även de har, precis som mopederna, sina alldeles egna historier om hur de hamnade hos Tommy.

JOSEFINE LINDMAN

POPULÄRT