HemNyheterLag SM avslutar säsongen för Ida och halvblodet Ocean Eleven

Lag SM avslutar säsongen för Ida och halvblodet Ocean Eleven

När Ida Söderbergh var 8 år började hon rida på ridskola och sen dess har hon fortsatt med hästar och ridning. Nu tävlar hon fälttävlan med sitt egna halvblod och ser framemot lag-SM som blir avslutning på säsongen.

Som så många andra barn önskade sig Ida en egen ponny och när hon fyllde 10 år överraskade hennes morfar henne med en shetlandsponny i födelsedagspresent.

– Han hette Brunte och morfar hade byggt stall i sitt garage, berättar Ida.

Efter Brunte kom d-ponnyn Sheemira till Ida.

– Vi började tävla i hoppning, men det gick oftast inte så bra. Vi gjorde nog någon bra tävling per år, men det var roligt ändå, ler Ida.

Gillar allsidigheten

Efter Sheemira följde några lånade hästar, men det var först med Daylight Ida började tävla mer seriöst. Deras största framgång var en placering i 130-hoppning i norska Drammen. Daylight som nu 20 år finns kvar i Idas ägo, men rids numera av en kompis till Ida. Ida berättar att hon alltid tyckt om både hoppning och dressyr och tävlat i båda.

– När jag testade att rida terräng var jag fast, konstaterar Ida och berättar vidare att hon gillar allsidigheten.

Utmaning med tre grenar

– Man måste få till alla tre grenar samma dag och det är en utmaning att få hästen lydig i dressyren, snabb och orädd i terrängen och att sen inte riva i banhoppningen, förklarar hon.

Stallet i Resebo hyr Ida tillsammans med två kompisar och tillsammans hjälps de åt att ta hand om skötsel av hästar och stall. Där står 12-årige Oceans Eleven, kallad Olle, som är Idas tävlingshäst och 4-åringen Midnight Rambler som Ida planerar att debutera i fälttävlan på Ridklubben Udden under hösten. Midnight Rambler kallas till vardags Ludde och är Idas egen uppfödning. Ida tävlade hans mamma, Lady Rose, i dressyr.

Ida tävlar för Torestorp/Kristvalla Ryttarförening. Dressyr tränar hon för Harriet Berghult och hoppning för Linda Algotsson. Terränghoppningen åker Ida till Anna Hassö i Skåne för att träna.

– Då kör jag 20 mil, tränar två hästar och kör hem igen. Det tar lite tid, konstaterar hon med ett skratt. Under tävlingssäsongen, april-oktober, tävlar Ida ett par helger i månaden. Både en- och tvådagarstävlingar.

Årets säsong avslutar Ida med lag-SM i fälttävlan tillsammans med Oceans Eleven i skånska Löddeköpinge.

JOSEFINE LINDMAN

Ser mer och läs om Ida och hennes hästar i NybroExtra som kommer i brevlådan på onsdag 28/9.

POPULÄRT