HemNyheterKlartecken för första etappen på Awes-tomten

Klartecken för första etappen på Awes-tomten

Upphandlingen är klar och idag togs första spadtaget för byggnationen av 28 lägenheter, varav fyra studentlägenheter på Awes-tomten. Nybro Bostads AB kommer senare att ta beslut om den andra etappen.

– Läget strax intill Nybros centrum är alldeles utmärkt. Vi fick klart i somras med entreprenören Hansa Bygg, som har ett år på sig och därmed ska det alltså vara klart för inflyttning till nästa höst, säger vd Sulev Pull vid Nybro Bostads AB.

Eftersom Nybro Bostads AB har flera projekt på gång, väljer bolaget att avvakta med den andra etappen tills vidare.

– Det har varit en del diskussioner om parkeringsplatserna i området vid Awes-tomten, men detta har vi löst med grannarna.

Awes-tomten har delats uppå i två fastigheter. Den tidigare parkeringsplatsen kommer man att bygga lägenheter på i den första etappen. Grannfastigheten där Awes sportbutik fanns väntar alltså Nybro Bostads AB med.

Anrik affär

Beträffande Awes startade Wilhelm Johansson ett skomakeri där 1885, som sedan övertogs av sönerna Ragnar och Nils Awe. De båda var mycket idrottsintresserad och därför gick man allt mer över till en driva rörelsen som en sportbutik. Nils Awes son, Bertil Awe har tillsammans med familjen drivit Awes i flera år. I december 2010 upphörde verksamheten, då Bertil Awe med ålderns rätt valde att dra sig tillbaka. Därmed upphörde en rörelse, som hade varit igång under 125 år.

Ritning över etapp ett på Skomakaregatan 2. Lägenheterna kommer stå klara hösten 2017.
Ritning över etapp ett på Skomakaregatan 2. Lägenheterna kommer stå klara hösten 2017.

Kommunen köpte

Nybro kommun köpte marken och hade från början tänkt sig att sälja den vidare. För två år sedan var Svensk Butiksutveckling på gång att exploatera området, men när affären sedan inte fullföljdes kom i stället Nybro Bostads AB in i bilden.

Idag tog alltså bostadsbolagets vd Sulev Pull och projektledare för Hansa Bygg Mattias Holmqvist det första spadtaget för den första etappen, som kommer att utgöras av två- och trerumslägenheter samt fyra studentbostäder.

– Behovet av lägenheter är stort och det är skönt att vi äntligen är igång. För de som är intresserade av lägenhet här kan höra av sig till NBAB och skriva upp sig på en lista, säger Sulev.

INGVAR GUNNARSSON

Läs mer om hem, hus och bygg i NybroExtra som kommer i brevlådan på onsdag 28/9.

POPULÄRT