HemBrovaktens krönika… och idag berättar Brovakten om sina allra bästa jultraditioner!

… och idag berättar Brovakten om sina allra bästa jultraditioner!

Goddag Nybrobor!

Julen är nära nu. Många rusa förbi min bro med paket och panik i blicken. Själv tar jag det lugnt. Det är vinterstiltje i bäcken. Tur det, för jag och mina vänner har några jultraditioner som vi alltid återkommer till i december. Här är de tre sätt som jag firar min jul:

Julskyltning för oss som tror på Tomten!

Det börjar på julskyltningen. Söndagen då Torget och gatorna vimlar av folk. Då lämnar jag bron vid bäcken för en dag och går och tittar i alla skyltfönstren. Min mor var noga med att man aldrig missar en julskyltning. Hon tog mig i handen och så gick vi runt. För mor var det viktigt av två skäl. Vi var en fattig familj, bara hon och jag i en liten etta. Julen var tiden då vi fick drömma lite. Välfyllda skyltfönster gav tankar och livsandar innehåll.

Det andra skälet var ännu viktigare. Mor trodde på Tomten. Ivrigt berättade hon om tomtar, älvor, troll och annat som bodde i skogen.

-Knytt och oknytt, skogen är full av dem. Sköter du dig så sköter de dig. Men räkna aldrig med dem och se dem aldrig i ögonen, då drar du olyckan på dig. De små är de värsta. Riktiga tomtar däremot, de är stora, runda och snälla. Luktar granris, gröt och glögg.

Så sa mor, och hela julskyltningssöndagen berättade hon, från fönster till fönster, vilka som bodde i skogen och vad de gjorde.

Och för oss som hade de det smått i plånboken var affärsmännens utklädda tomtar våra drömmars vänner. De brukade komma ut från fönstren och ge barnen saker ur sina säckar. Ibland godis, ibland små leksaker. Grattes tomte var snäll, minns jag. Och Leksaksbodens allas favorit.

Därför är varje julskyltning ett minne av mor och viktig, för jag tror också på tomten.

I år var julskyltningen fin. Ljusen var vackra, mycket var öppet och de fanns flera tävlingar att delta i. Så jag satsade extra hårt på att vinna ett par presentkort lagom till jul. I NybroExtras fönster skulle kan räkna tomtar. Och så hade man många nissar med trolliga ansikten och andra små konstiga figurer. Min mammas varnande ord ringde i öronen.

-Knytt och oknytt! Se dem aldrig i ögonen och räkna inte med dem.

Jag vek försiktigt ner blicken men kunde ändå lösa tävlingsuppgiften. Så lätt lurar man inte en Brovakt!

På mitt tävlingsvar skrev jag: ” Rätt svar är tre, för jag ser tre riktiga tomtar. Loa, Marine och Ingvar.”

Det är roligt att vinna tävlingar, och här känner jag mig säker!

Önske-onsdag vid broräcket får saker att hända i Nybro

Första onsdagen i december har vi möte vid bron över bäcken, alla mina vänner. Där är Lars från Idehult, Kungshalls-Kajsa och Paradis-Pelle. Gänget har något vi kallar önske-onsdag. Vi delar på två julmust (de små plastflaskorna, man ska aldrig överdriva), äter en tjock skiva vörtbröd med riktigt smör och lägger en rejäl skiva skinka på.

Sedan går det till så här. Vi pratar om året som gått och vad man kan önska Nybroborna för något fint inför 2017. Efter diskussion (vilket betyder att Kajsa alltid bestämmer) så väljer vi ut två önskningar. På lappar skriver vi sedan ett julklappsrim om det vi vill ska hända i Nybro. (Tomten är ju van att läsa saker i form av julrim, annars kanske han inte förstår).

De två lapparna lägger vi sedan i de tomma julmustflaskorna, stänger till och skickar iväg till Tomten. Hur? Genom att försiktigt släppa ner dem i Bolanders bäck, så klart.

Så står vi och tittar när de guppar iväg ner förbi Duveskogs, mot Badhusparken, för att via Linneasjön, Thebacken och Pukeberg ta sig bort mot riktiga tomteskogen.

-Där vattnet är som svartast, skogen som djupast och bergen som högst, där bor Tomten och skogens alla knytt och oknytt. Så sa alltid mor. Alla förstår ju att hon menade Svartbäcksmåla.

Där finns den riktige Tomten och han fångar våra flaskor. Han missar inte en julmust, läser på lappen, förstår och med en halv vridning på luvan är trolleriet klart. Önskningen blir verklighet!

-Bra grej det här, sa Lars från Idehult. Kommer ni ihåg när vi önskade mysigare ljusbelysning i centrum. Nu är det mycket bättre.

Ja, sa Kajsa. eller för två år sedan när vi ville att Nybros befolkning skulle över 20.000 igen. Se hur det gick! Folk strömmar hit från hela världen!

Om ni inte skvallrar för någon, här är årets två julönskerim. Vi litar på Tomten, detta fixar han lätt:

Vi önskar att tomten är en riktigt snäll en

och gör så Nybro hamnar överst i tabellen

Med puckar och klubbor vi alltid är i stöten

så Karlskrona och Tingsryd åter får på nöten

Och så en till:

Vi önskar att det ordnar sig på något klurigt vis

och kommer hit ett häftigt gäng med utbildning: polis

De vinkar, visar, kollar, kör och löser alla brott

så vi som inte slåss och tjyvar får det extra gott

När önske-onsdagens jobb är klart börjar vår jul. Innan vi skiljs åt brukar Kajsa nypa Lars från Idehult lite i kinderna, så de blir fint vinterröda. Det lyser så snyggt mot hans lite blå-ådriga näsa.

Pelle säger att han ska hem och provtända julaftonsljuset. Han är sin egen TV-värd på julafton, i soffan i sin ensamhet. Fast tyst är han inte. Pelle sätter alla repliker i både Kalle Anka och Karl Bertil Jonssons jul på rätt ställe.

Här har ni julbordet där det garanterat inte blir rester över

Själv laddar jag för årets bästa måltid. Min egen variant av julbord.

Det blir så mycket mat över en vanlig jul. Men en pizza har aldrig suttit illa, och det blir sällan några rester! Därför har jag utvecklat en alldeles egen julpizza! Man blir härligt buksvullen, precis som av julmat och kroppkakor. Fast det är så mycket enklare att tillreda.

Här är hela receptet på Brovaktens julpizza. 

Börja med att gå ner till lokala pizzerian där du bor och be att få deg motsvarande en familjepizza.

Baka ut den på en plåt och så lägger du på:

  • rödbetssallad på hela pizzan (ersätter tomatsåsen)
  • julskinka, tre stora skivor
  • dutta ut 6-8 köttbullar
  • lägg ett tiotal sillbitar längs kanten
  • placera revben lite konstnärligt mellan skinkskivorna
  • ta ett isterband från Gullaskruv, skär upp det på längden och lägg de båda bitarna i kryss på mitten
  • spritsa lite senap över
  • toppa allt med ett rejält lager riven julgräddost.
  • In i ugnen i 225 grader, mycket övervärme, i en kvart-femton minuter eller till brandvarnaren tjuter.

Innan du serverar skriver du God Jul med kebabsås över alltihop!

Så önskar jag God spis och Härliga helger till alla i Nybro. Och glöm inte: ute där i skogen finns Tomten, och han vill att man tror på honom!

Så ä dä, ska ja sä´da!

Brovakten

 

Kommer ni ihåg när vi önskade mysigare ljusbelysning i centrum. Nu är det mycket bättre.
Tomten finns! Brovakten önskade mysigare ljusbelysning i centrum. Nu är det mycket bättre.

Brovakten

POPULÄRT