HemNyheterJulnumret på gång...

Julnumret på gång…

Idag är årets sista NybroExtra på väg ut i brevlådan. Där kan ni läsa om och se vem som var bakom tomtemasken, skyltfönstervinnaren Börje Andersson hos Två Klippare, nyårsfyrverkeriet vid Linneasjön som arrangeras för 15:e året, favorit i repris om ”Det var en gång ett hotell”, julmarknader, och ett specialporträtt om konstnären Jöran Axelsson, tävlingsbild, julkryss samt mycket mer. Trevlig läsning.

Här finner ni även detta reportage och fler bilder om de ideella krafterna inom Nybro Vikings.

Många frivilliga krafter ställer upp för Nybro Vikings

Intresset för ishockey i Nybro är på klart uppåtgående, även om det i varje fall ännu inte går att mäta sig de framgångarna, som nåddes under framför allt 1960- och 1970-talen. Victoriahallen blev landets femte ishall och invigdes 1963. Sedan gick pucken Nybros väg ända upp i högsta serien under två säsonger, 1968-1969 samt 1969-1970. Hur som helst börjar Nybro Vikings att etablera sig i allt större utsträckning efter en lyckad höstsäsong i Hockeyettan, som banade väg till Allettan.

Det är mycket i kulisserna i samband med en ishockeymatch. Därför valde NybroExtra att göra ett nedslag då Nybro Vikings mötte HA 74 Sävsjö. En dryg timme före nedsläpp kallade lagledaren Glenn Adolfsson samman merparten av funktionärsstyrkorna. Innan de gav sig ut på sina poster fick man information av tränaren Andreas Holfelt och assisterande tränaren Jerker Jonsson.

De båda gick igenom föregående match, som slutade med förlust i Kristianstad och kom även in på skadeläget i spelartruppen , som väsentligt hade förbättrats. Tränarduon var optimistisk inför mötet med HA 74 Sävsjö, vilket senare visade sig vara befogat, då det blev 6-2 till Nybro, som för den skull knappast behövde förta sig.

86-årig veteran

Bland funktionärerna märks veteranen, 86-årige Folke Elgström, som, var var målvakt, då IF Ymer spelade den allra första matchen anno 1945. Sedan dess har han följt ishockeyn i Nybro under alla år.

– Det blev ett lyft när vi fick Victoriahallen och under årens lopp har det naturligtvis varit både med- och motgångar. I fjol gjorde Nybro Vikings en rejäl uppryckning och det ser ännu bättre ut den här säsongen, säger Folke Elgström.

På tal om veteraner fanns bland de närmare 1 200 personerna i hallen tidigare profiler i Nybros hockeygäng. På plats var Ulf ”Bula” Johansson, som för Nybro IF spelade i alla divisioner från fyran upp till högsta serien, Steffan ”Tätta” Andersson med förflutet även i Södertälje och HV 71 samt målvakten Roland ”Musen” Johansson, som vaktade Smålands mål i TV-pucken, men valde att bli Nybro trogen, vilket till stor del berodde på hans civila jobb i ledningen för Börjes Logistik & Spedition AB.

37:e året utvisningsbåset

Förflutet inom ishockeyn både som spelare och tränare har Henning Lindgren.

– Jag är tidtagare i utvisningsbåset. Ett uppdrag jag har haft i 37 år och mitt mål är att komma upp i 40 år, men sedan får det nog vara. Det är spännande och roligt att gå hockey, påpekar Henning Lindgren.

Trotjänare med förflutet inom ishockeyn är vidare Patrik Sellming, Mikael Kindberg och Thomas Venturi, som säljer Halva Potten. Dessutom är de glada över uppsvinget inom ungdomsishockeyn och att det exempelvis är ett 60-tal unga spelare med i ishockeyskolan.

Supporterordförande

En varm anhängare av Nybro Vikings är Jonas Johansson, som är ordförande i Viking Support.

– Vi ordnar med bussresor till samtliga bortamatcher och vi ser fram emot Allettan framöver. Helt klart är hockeyn på väg uppåt i Nybro, säger han.

Ett relativt nytt inslag vid matcherna är introt, som kör in en Viking i hallen i ett gigantiskt format, vilket är uppskattat. Ansvariga för detta är Björn Hagblom, Björn Fransson, Lasse Arweström, Alexander Eriksson och Jocke Eriksson.

Framgångar ökar kommersen

I kiosken jobbar Barbro Andersson och Carina Gustafsson, som kan konstatera att försäljningen ökar i takt med Nybros framgångar på isen.

– I närmare 20 år har jag varit i kiosken och det märks på kunderna att de blir mer köpsugna när hockeylaget seglar i medvind, framhåller Carina Gustafsson.

I en annan del av ishallen har Björn Mellström sin så kallade Björns Hylla, till vilken han bjuder in ett gäng till enklare måltid.

I Viking Bar har Kerstin Elgström, Eva-Lotte Wittenberg och Elisabeth Nilsson hand om kommersen. Dessutom hjälper Christin Andersson och Kerstin Andersson ofta till där.

– Det brukar vara mycket att göra och framför allt när matcherna spelas på fredagskvällarna, säger Elisabeth Nilsson.

I övrigt kan bland annat nämnas att Filip Friberg sköter musiken samt att Thomas Sandell är statistikansvarig.

Det är alltså mycket som krävs kring en ishockeymatch och utan de många ideella krafterna skulle Nybro Vikings IF stå sig slätt!

INGVAR GUNNARSSON

POPULÄRT