HemNyheterDricksvatten med citron är Nybros unika miljösatsning

Dricksvatten med citron är Nybros unika miljösatsning

Har ni märkt hur den lätta doften av citron över Nybro från idag, söndag? Räkna med att den kommer att fortsätta, för citrondoften är en del av kommunens nya miljövänliga satsning på trivsel i hushållen. Något man är först i Sverige med.

Vi har talat med Primiero Avrilo, kommunens utvecklingschef, och han berättar om bakgrunden till doftsatsningen.

-Egentligen handlar det om både smak och doft, och allt började när vi fick se en undersökning som visade att 80 procent av dem som handlar vatten på flaska på exempelvis Ica eller Willys tar ett vatten med smak. Populärast är citronsmak. Bara 20 procent väljer vatten utan smak.

-I ett miljöperspektiv är det så klart vansinnig att man bär hem 80 procent av sitt dricksvatten, så vi funderade på kommunen om man kan vända på de siffrorna.

Men vad har ni kommit fram till?

-Från och med april månad smaksätter vi allt hushållsvatten i Nybro med en svag men väl avvägd smak och doft av citron. Som ni vet kommer vårt vatten från rullstensåsar och håller en utmärkt kvalitet. Vi har placerat ut injektorer med citronessens på flera platser där vi hämtar vårt vatten, så citronsmaken blandas in direkt ute i naturen. Smakämnet är marknadens bästa och helt allergitestat.

-Via våra pumpstationer når citronvattnet sedan ut till hushållen i det vanliga vattennätet.

Hur gör man om man vill slippa citronsmaken?

-All smak och doft försvinner om man hettar upp vattnet till 60 grader. Så i en vanlig kaffebryggare får man inget smaksatt vatten, det försvinner automatiskt.

Och duschvattnet får också doft?

-Ja, och där är det också lätt att få bort det, om man inte trivs med just citrondoften. Många har ju duschkräm med dofter, så det borde egentligen inte vara många som vantrivs. Men ställer man in sin varmvattenberedare på över 60 grader så försvinner ju doften. Jätteenkelt. Bor man i flerfamiljshus så är ju doften inget problem alls, eftersom alla kommer att lukta likadant.

Tvätt kommer också att få doft då?

-I princip alla har ju något mjukgörande medel i tvätten som har en doft. För kulörtvätt behöver man inte längre köpa parfymerat, man får en frisk doft direkt med vattnet. Vittvätt tvättas ju varmare och blir automatiskt doftfri.

Är Nybro först med doftsatt vatten?

Ja, i Sverige är vi först, men intresset från andra kommuner är rekordstort, och vi tror att detta kommer att locka nyfikna turister också.

Först ut i Europa var faktiskt den lilla staden Como i norra Italien. En tankbil med Limonciello, en slags citronlikör, välte och allt rann ut i deras vattentäkt. Det hände för två år sedan. Det gav en smak och lukt i vattnet som alla gillade, och efter det har de fortsatt sätta till citronsmak i sitt vatten.

 Vad kommer detta att kosta Nybroborna? Blir vattnet dyrare?

-Inte alls, vi har fått utvecklingsbidrag från Vattenverkens riksorganisation och från Kulturrådet, så Nybroborna får detta helt utan extra kostnad. Tvärt om sparar man ju på att slippa köpa smaksatt vatten i affären, för att inte tala om hur tungt det är att bära hem? Och miljömässigt är besparingen enorm.

Slutligen, är citron enda doften?

-Nejdå, vi tänker i säsonger och har bestämt att vi kör citron i april, maj och en bit in i juni. Då byter vi till jordgubb från midsommar och in i september. Sedan kommer kommunledningen att skicka ut en enkät till alla Nybrobor för att höra vad man vill ha för smak och doft på vattnet? Troligen byter vi en gång i kvartalet i framtiden.

-Årets juldoft har vi däremot redan bestämt. Det blir äpple/kanel.

POPULÄRT