HemNyheter10-årsjubileum för festkvällen med mat och musik från hela världen

10-årsjubileum för festkvällen med mat och musik från hela världen

Fredagen den 15 juni mellan 16.00-20.00 blir torget i Nybro en enda stor festplats med härliga dofter. Då serveras mat från alla världens hörn för tionde året i rad i form av gratis smakprover av olika rätter tillagade av Nybrobor från hela världen.

Evenemanget heter Smaka på världen och arrangörer är Nybro Bostads AB, Nybro Kommun och Nybro Energi, som tillsammans med många ideella krafter jobbar med eventet. I år är det mat från 24 olika kök samt ett kaffetält som utgör smakportionerna.

Förberedelserna har pågått en tid i olika kök runt om i Nybro och de mesta av råvarorna kommer från ICA Kvantum i Nybro.

Personer som medverkar 2018 lagar mat från länderna Bangladesh, Kina, Syrien, Irak, Kurdistan, Grekland, Libanon, Egypten, Jordanien, Palestina, Marocko, Kuwait. Indien, Jordanien och Sverige. Och det blir rätter som kebab, pizza, couscous, hummus, grönsaker m.m. Det kommer även finnas möjlighet att prova fyra olika kaffesorter från Irak, Grekland, Colombia och Östafrika i kaffetältet.

 Musik, sång och dans

Från scenen blir det flera framträdande.  Det blir sång, musik och dans från ett flertal länder. Bl.a. en orkester med personer från hela världen. Ansvarig för underhållningen är Tommy Elmgren.

Kulturen

I f.d. Swedbanks lokaler visar olika kulturföreningar sina verksamheter. Där finns bl.a. vävarna, folkdansare, teaterföreningar, månskensteatern.

Den 15 juni är det dag för evenemanget Smaka På Världen för 10:e året.

Fullträff varje år

Smaka på världen började som ett integrationsprojekt och blev redan premiäråret 2009 en fullträff med besökare som i antal överträffade allas förväntningar. 5000 – 6000 besökare väntas även i år till torget på fredag och evenemanget som är mycket populärt.

– Vi ser också flera möjligheter att utveckla konceptet ytterligare. Mot kommande år finns bl.a. önskemål att lokala matproducenter ska vara med, säger NBAB:s vd Pulev Sull.

– Ta chansen att upplev härlig musik och dans samt testa något du aldrig ätit förut under smaka på världen denna fredag kväll. Sedan hoppas vi givetvis att vädret är med oss som vanligt, så vi får en varm och solig festkväll tillsammans, hälsar arrangörerna.

POPULÄRT