HemNyheterLevande museum i kyrkstallarna fortsätter att växa i popularitet

Levande museum i kyrkstallarna fortsätter att växa i popularitet

För tredje året i rad genomförde 61-åriga Madesjö-Örsjö-Kristvalla hembygdsförening Levande museum den 10 juli i Madesjö kyrkstallar. Gensvaret blev stort och tydligen är detta arrangemang något, som fortsätter att växa i popularitet.

Levande museum är något, som har kommit för att stanna, vilket tydligt märkets av responsen från de många besökarna. Nytt för i år var att vi hade ett gammaldags kafé, där vi kunde servera hembakat bröd. En annan nyhet var rummet med inriktning på 1970-talet. Vi hade böcker, skivor, sällskapsspel och mycket annat från detta årtionde, berättar ordförande Kenneth Petersson i hembygdsföreningen.

Luffarexpert

Luffarexperten Göran ”Snacke-Per” Johansson, som driver Hönsa-Lottas luffarmuseum i Boda Glasbruk hade bjudits in. Denna gång fokuserade sig ”Snacke-Per” på luffaren Axel Herman, som har sin gravplats på kyrkogården i Madesjö.

I övrigt kan nämnas att Börje Pettersson och Roy Jonsson bjöd på musikalisk underhållning, alltså precis som vid fjolårets upplaga av Levande museum i Madesjö kyrkstallar.

Skänkta föremål

I kyrkstallarna har hembygdsföreningen drygt 10 000 föremål. De allra flesta är skänkta och ger en bra bild av i första hand 1800- och 1900-talen.

Dåvarande komministern Lennart Fröler var något av initiativtagare till hembygdsföreningen 1957. Han var ny i Madesjö och genom den nybildade hembygdsföreningen knöts värdefulla kontakter mellan honom och församlingsborna.

De första entusiasterna i hembygdsföreningen gjorde betydande insatser, som innebar att de tre kvarvarande kyrkstallarna här i Madesjö kunde räddas. Något, som vi idag är mycket glada och tacksamma över. Naturligtvis fick åtskilliga timmar läggas ned på att göra i ordning stallarna till hembygdsmuseum, men många ställde upp och allt löste sig till det bästa, betonar Kenneth Petersson.

Undantaget måndagarna är kyrkstallarna öppna hela sommaren eller fram till den 2 september. Dessutom är det en hel del annat på gång i den aktiva hembygdsföreningen som har inte mindre än 420 medlemmar.

INGVAR GUNNARSSON

Med vana händer höll Monika Carlsson till i vävstolen och han även lära ynglingen Liam Fröjd en del.
Packat och klart inför emigrationen till Amerika var det för Lisbeth Lennartsson.
Sin vana trogen höll Gudrun Wirblad på med att spinna i kyrkstallarna.
Precis som vid fjolårets Levande museum bjöd
Börje Pettersson och Roy Jonsson på sång och musik.
I rummet från 1970-talet höll Göran Lövgren och Helen Niklasson till.

POPULÄRT