HemNyheterNybro Musikkår firar 70-årsjubileum

Nybro Musikkår firar 70-årsjubileum

Nybro Musikkår har mycket på gång under året och inte minst beroende på att man firar 70-årsjubileum. Detta kommer att uppmärksammas på flera sätt.

Föregångaren var Ljungdahl Musikkår, som startade 1949 och sedan blev det nya namnet Nybro Musikkår för 30 år sedan.

– Anledningarna till namnbytet var flera och bland annat blev det smidigare och bättre att representera Nybro kommun. Vi är verkligen en levande musikkår och inte minst tack vare vår dirigent Bernd Frey sedan fyra år. Han betyder väldigt mycket i flera avseenden och har en härlig entusiasm, säger Annelie Täck-Waldén, som är ordförande för musikkåren.

Musikkåren med 30-talet medlemmar har en pärm med 100-talet låtar, som man behärskar mer eller mindre. När en låt är förbrukad ersätts den med en ny och på så sätt förnyas repertoaren regelbundet.

Ordförande Annelie Täck-Waldén och dirigent Bernd Frey.

Utvecklande

– Jag kom med 1974 och tycker det är fantastiskt roligt och utvecklande. Vi har ett brett register och spelar inte enbart marscher. En tredjedel av medlemmarna är ungdomar, men ändå är återväxten ett problem, då vi behöver få in fler yngre via musikskolan. De yngsta är 14 år och sedan har vi medlemmar ända upp i 80-årsåldern.

Under 2016 gjorde Nybro Musikkår en konsertresa till Tyskland och iförda nyinköpta Sverigetröjor uppträdde man som uppskattade gatumusikanter.

Nybro Musikkår gjorde en konsertresa till Tyskland och iförda nyinköpta Sverigetröjor uppträdde man som uppskattade gatumusikanter

Blåsmusikens dag

Säsongspremiären i år blir det 18 maj på torget i Nybro i samband med Blåsmusikens dag, som för övrigt firas över hela landet. Då ska även andra musikkårer medverka.

– Varje torsdag träffas vi och ofta på Folkan i Nybro för att öva, men det blir även öppna repetitioner lite varstans i kommunen. Vi brukar göra 20-talet framträdanden varje år och de senaste var julkonserten i Nybro kyrka samt nyårskonserten i Orrefors.

Då Nybro Musikkår är ute på resande fot brukar det bli fem till sju konserter på en dag. I slutet av juni kommer musikkåren att uppträda på Öland. Den allmänna uppfattningen bland medlemmarna är att kyrkor lämpar sig utmärkt för konserter.

– Vi kan spela vad som helst inom våra referensramar och målet är att alltid blicka framåt samt att få med nya medlemmar.

Nya uniformer behövs

De nuvarande uniformerna börjar bli slitna, men det är förenat med betydande kostnader att skaffa nya, varför det kan dröja.

– Våra spelningar finansierar verksamheten i stort, men utan betydande ideella insatser skulle det inte fungera. Vi håller inte på med musikkåren av ekonomiska skäl, men väl för att vi har oerhört roligt tillsammans, säger Annelie Täck-Waldén.

INGVAR GUNNARSSON

(fler bilder ser ni i NybroExtras januarinummer)

 

Ett axplock av Musikkårens aktiviteter under vår/sommaren 2019.

Lördag 23 mars  Jubileumskonsert Folkan 16.00.

Lördag 18 maj   Nationell Blåsmusikdag – vi är Gatumusikanter i centrala Nybro

Måndag 10 juni   Jubileumskonsert Alsjöholm, Oskars kyrka 19.00.

Lördag 29 Juni   Spelar vi på Öland.

Lördag 31 Augusti Jubileumskonsert  Vi firar 70 år på Nybro torg.

Vi framträder vid Valborg, 1 maj, 6 juni, Studenten.

POPULÄRT