HemNyheterVälkommet tillskott när stipendium delades ut

Välkommet tillskott när stipendium delades ut

I f.d. sliperiet i Pukeberg delade Sparbankstiftelsen Kronan under fredagen ut fem stipendier till representanter från lokala företag och föreningar.

På plats fanns projektledaren för Swedbank Johan Lundström, Elin Persson Swedbanks kontorschef i Nybro, Kalmar och Torsås samt Ann-Christin Bayard, Mikael Svanström och Johanna Stensson från Sparbanksstiftelsens styrelse.

Ann-Christin började med att berätta att Swedbank och Sparbankerna startade i Göteborg 1820, och firar således 200 år under 2020. Sparbankstiftelsen Kronan är en av ägarna i Swedbank. Deras gemensamma engagemang är en vilja att göra skillnad. Stiftelsestyrelsen har sedan 1991 delat ut stipendier två gångar om året med syfte att främja lokalt engagemang inom företagande, utbildning, forskning, idrott och kultur. Dessutom håller de mycket föreläsningar om ekonomi ute på skolorna, engagerar sig i Ung Företagsamhet samt erbjuder en digital utbildning för de som befinner sig i digitalt utanförskap.

Glada stipendiater

Nybro Orienteringsklubb representerades av Rose-Marie Karlsson. Hon fick motta 25 000 kronor till klubben.

– Pengarna skall användas till material för skolundervisningen, berättade Rose-Marie.

Rose-Marie Karlsson från Nybro OK, tog emot ett stipendium på 25 000 kronor att använda i orienteringsklubbens skolundervisning.
Ingrid Eriksson från Nybro Ridklubb var mycket glad över bidraget till föreningen.

Ingrid Eriksson som representerade Nybro Ridklubb fick 20 000 kronor.

– Vi har haft en ökad kostnad för foderinköp pga. torkan under förra året. Med bidraget kan vi nu behålla ridskolans priser för våra grupper, vilket är fantastiskt, sa Ingrid.

Owe Magnusson och Åke Pettersson kom från Målerås Folketshusförening. De fick ett bidrag på 25 000 kronor att använda till byte av tak och ommålning av folkets hus.

– Varje samhälle som har en samlingslokal får ett levande samhälle. Vi har ett stort engagemang från alla boende och företag i Målerås för att kunna renovera och få en fräschare Folketshuslokal, som används dagligen av både musikkår, matlagare, PRO och till privata fester. Därför är vi mycket glada över bidraget från Sparbanksstiftelsen, säger Owe och Åke.

Owe Magnusson och Åke Petersson representerade Målerås Folketshusförening, som fick 25 000 kronor att använda till byte av tak och ommålning av Folkets hus.
Frida Melin från Nybro Simklubb mottog ett stipendium på 20 000 kronor att användas till träningsläger.

– Vi kommer använda vårt bidrag på 20 000 kronor till en träningsresa för 45 ungdomar och ledare. Resan går till Jönköping där vi tack vare pengarna nu kan övernatta i två nätter och därmed få ökad träningstid för alla, berättade Frida Melin, huvudtränare och sekreterare i Nybro Simklubb.

Från Ateljehus Pukeberg fanns Eva Sundman, Ebba Johansson, Pauline Fransson, Magnus Gustavsson och Sara Västerlund på plats. De mottog ett bidrag på 45 500 kronor att använda till en resa till Kina i månadsskiftet mars-april. I ett utbyte med Nordic Art Center kommer en utställning visas där svensk konst möter den kinesiska. De kommer även under dessa två veckor medverka hos en professor på konstakademin i Xiamen.

– Det ska bli jättespännande att få visa upp vår svenska konst i olika former, både vår egen och från flera av våra konstnärsvänner som finns här i Ateljehus Pukeberg, som inte följer med på resan, sa Pauline Fransson.

Från Ateljehus Pukeberg fanns Pauline Fransson, Ebba Johansson, Eva Sundman, Sara Västerlund och Magnus Gustavsson på plats för att ta emot stipendiet på 45 500 kronor att använda till en resa till Kina som gruppen ska göra i månadsskiftet mars-april.

Kungshalls IF, som inte var på plats under förmiddagen, får ett bidrag på 22 000 kronor att använda till fotbollsutrustning och lokalhyra m.m.

– Vi delar ut stipendier två gånger om året. Anslag ur den lokala potten kan sökas av föreningar och organisationer som är kunder i Swedbank. Kriteriet för att få del av dessa medel är att ändamålet ska överensstämma med stiftelsens förordnande. Sista dagen för ansökan under våren är 30 april för att få utbetalning före sommaren. På vår hemsida sparbankstiftelsenkronan.se finns ytterligare information samt ansökningsblanketter att fylla i, berättade Johan Lundström.

Marine Arvidsson

POPULÄRT