HemBrovaktens krönikaAllt som gör oss glada om våren!

Allt som gör oss glada om våren!

Goddag Nybroiter!

Vårsol vid broräcket, men ändå dämpad stämning.

-Vårtrött, sa Lars i Idehult. Riktigt utschasad. Orkade knappt hit idag.

-Lyckost, fyllde ParadisPelle på. En riktigt vårtrötthet respekteras alltid, den kan du leva på i flera veckor. Enda boten är ett rejält sofflock, å sen vila sig i form.

Skärpning, sa jag. Man ska vara glad på våren. Sluta Nybrognälla, var positiv! Ni har säkert någon trevlig vårupplevelse om ni bara tänker efter.

Det blev tyst. Alla grunnade. Pelle tog till ordet först:

-Böcker! Först rea på rean, sedan påskpriser på deckare och så massor av nya pocket. Jag laddar för en ny supersommar på balkongen. Det gör mig glad. Förresten, när ska dina skriverier i NybroExtra bli en bok, Brovakten? Visst vill du gärna sitta och signera i Bohmans bokhandel?

-Jo det är en dröm men går inte, då får ju folk reda på vem jag är. Jag trivs bäst som anonym.

-Plastsäck, sa KungshallsKajsa. Dra den över huvet så blir både du och kunderna nöjda. Det fixar de på Bohmans. Du har det perfekta plastsäcksutseendet!

-Nu kom vi från ämnet, berätta vad som gör er vårglada. Du, Lars, händer det nåt i Idehult som ger dig vårkänslor?

-Faktiskt, ja. I alla år har jag samma procedur på morgonen. Först dusch eller rejäl ansiktstvätt. Sedan tandborstning. Och slutligen tar jag en försiktig titt i spegeln. Länge har jag sett det långsamma förfallet. Skägget blir vitare och vitare, ålderdomen kommer tassande. Men idag blev det tvärt om, av misstag. Jag började med tandborstningen och duschade efteråt. Och när jag kollade i spegeln hade det skett ett mirakel. Jag var tio år yngre!

-Oj, vad hade hänt? Har kommunen råkat koppla in Svartgölsvatten i kranen? Alla vet ju att den som badar där inte blir gammal.

-Det vita i skägget var bara tandkräm! Jag är inte alls gammal. Kolla, ryggen är rakare, magen mindre och snart får jag visa leg på Bolaget igen.

Vi tittade på Kajsa. Hennes tur att berätta vad som gör henne vårglad.

-Fotbollen är igång! Det spelas på varenda gräsplan.

-Va, är du intresserad av idrott?

-Inte ett jäkla dugg. Jag kollar på karlarna. Själva spelet är rena vansinnet. 22 fullt funktionsdugliga män som jagar runt efter en boll. Så puttar någon till bollen med en tå, en målvakt gör ett svanhopp för att inte komma i vägen, och bollen rullar in i nätet. Då börjar hälften av männen att kramas, men bara varandra! Vi kramsugna på läktaren får vara utan. Spelet är obegripligt, men karlarna är tjusiga. Tänk er, alla bär kortbyxor! Doft av svett och liniment. Bäst är frisparkarna. Då står de på en söt parad med händerna och underarmar över det de vill skydda mest, nu när plånböckerna är kvar i omklädningsrummet. Det väcker äkta vårkänslor att titta på för oss kvinnor med livlig fantasi. Ja, jag vet att man inte ska kommentera kroppar. Men det gäller bara kvinnor, tycker jag. Låt oss vara ärliga. Karlar är härliga. Snart är det sommar och då kommer de från alla håll ner till centrum, män som klär sig i intensivt färgglada shorts, vita tubsockor och foppatofflor stora som segelbåtar. Allt matchat med färgblind elegans. Har man tur är överkroppen bar, så man ser de stiliga tatueringarna. Annars bär de t-shirts med informativa budskap, typ Öl byggde denna kropp.

 -Jag gillar fotboll för att jag gillar lättklädda män. Punkt slut, inte mer med det. Man är ju kvinna. Vore jag intresserad av idrott är det tjejer man ska kolla på. I Sverige är ju mer framgångsrika än killar i nästan varenda sport, det vet vi ju alla!

Vi såg försiktigt på varandra och häpnade. En imponerande ärlighet. Men, får man säga så? ParadisPelle försökte få oss att komma till ordning igen men en fråga.

-Vilket lag tycker du är bäst i stan, Nybro IF eller Pukeberg? De är ju i samma serie.

-Dum fråga. Jag håller alltid på de som är sämst. Om mina lärare gjort det i skolan hade betygen säkert varit användbara och jag kunde blivit utbildad. Kanske med stort A i Ordning till och med. Uppförande däremot är inte min grej, jag är en fri kvinna och gör som jag vill.

Generad tystnad runt bron igen. Till Kajsa skrattade till.

-Haha, där lurade jag er. Det räckte att kommentera män och deras kroppar ungefär som ni alltid har pratat om kvinnor, och ni blir livrädda. Men en sak är sann: fotbollen skiter jag i, men jag är fullständigt normalt intresserad av män. Med eller utan kortbyxor på. Du då, Brovakten? Vad har gjort dig vårglad?

-Medborgarförslaget, om vår bro som står utan ett officiellt namn, har gett fina reaktioner. Till exempel har Inge Eriksson i Ingemundsmåla engagerat sig på ett fantastiskt sätt och skickat ett sådant där elektriskt brev. Vi ska publicera det i NybroExtra. Det är fler än vi som älskar vår bygd och tycker att bron ska ha ett fint namn. Det gör en Brovakt glad!

-Kommunen då, har du hört någon reaktion på vårt medborgarförslag. När ska det upp i kommunfullmäktige.

-Inte ett ord. Men många andra skriver och tycker som vi. Alla vill att bron där Nybro föddes får ett tydligt och officiellt namn som används överallt. Och vi vet ju att folket alltid vinner till slut.

Så ä dä, ska ja sä’da!

Brovakten

Välkommen att nå eller följa mig på

E-post: brovakten.bolandersback@gmail.com

Facebook: Brovakten Bolanders Bäck

Instagram: brovakten

POPULÄRT