HemNyheterStefans dröm att bygga eget enplanshus är förverkligad

Stefans dröm att bygga eget enplanshus är förverkligad

Ända sedan Stefan Andersson gick Elprogrammet för dryga 12 år sedan har han haft en dröm att en dag kunna bygga ett eget hus. När endast två tomter fanns kvar på Symfonivägen slog han och sambon Sabrina Fender till. Det var här de ville bo, lugnt och lantligt men ändå nära stan. Här skulle de bygga sitt drömhus.

– Tomten på 1119 kvadratmeter köptes av Anebyhus och det var också genom dem som vi valde ett av deras objekt som är på 140 kvadratmeter. Byggnadslov lämnades in till Nybro kommun och jag måste berömma dem för den proffsiga hanteringen av detta. Det gick mycket snabbt att få, säger Stefan.

– I familjen finns även Liam som då är 3 år och nu var även Leia på väg. Tanken var att komma igång så fort som möjligt och kunna bygga mycket under semestern på sommaren.  Sedan skedde det som inte fick hända. Huset blev försenat. Många tvivlade på att jag skulle hinna färdigt till Leia skulle födas i slutet av november och att det inte ens skulle bli klart under 2018. I början av augusti en månad försent kom så husväggarna till tomten, och äntligen kunde vi komma igång, berättar Stefan.

Tiden svårast

– Vid sidan av mitt heltidsarbete på Maskinaffären har all annan ledig tid gått åt att bygga. Jag har med tacksamhet fått en del hjälp av mina föräldrar, släkten och kompisar. Sabrina fick dra ett tungt lass i flyttförberedelserna från gamla huset och Liam undrade ofta var pappa höll hus. Så jag vill påstå att det svåraste med att bygga hus har varit arbetstiden och frånvaron från familjen, säger Stefan.

Enplanshus viktigt

Anebyhuset är i ett plan med en gedigen konstruktion och valmat tak, vilket var viktigt för Stefan. Öppen planlösning och sovrummen i ena delen av huset var också betydande. Han har gjort allt från golvläggning och kaklat till montering av köket. Vissa jobb har gjorts av behöriga hantverkare och mamma Ann-Sofie har hjälpt till att tapetsera i alla rum. Mycket vita nyanser vilket är ljust och fräscht tycker Stefan och Sabrina.

– Bästa delen av boendet blev allrummet som går ihop med köket, där vi bl.a. har en inbyggd kaffemaskin.  Här finns utrymme för familjen och när vi vill bjuda hem vänner. trivs jag allra bäst med, säger Sabrina.

Sabrina med barnen i köket. Den inbyggda kaffemaskinen är en bra detalj och används flitigt.

Mer projekt

–En milstolpe i byggandet var när vi fick godkänt för inflyttning. Leia hade precis kommit till världen och vi skulle få flytta in den 14 december bara fyra månader efter att husväggarna kom till tomten. Jag tror inte det var någon som trodde detta skulle kunna ske.

– Den närmaste framtiden är målet att kunna avsluta byggandet med en fristående inglasning av altan, pool, förråd och carport. Sedan ska trädgården anläggas med plattor och gräsmatta.  Men nu är vi på plats och har ingen tidspress. Nu gör jag lite varje dag och kan samtidigt umgås med familjen.  I sommar ska också huset målas vitt. Det kommer min kära mamma hjälpa oss med. Hon är mycket bra på detta, säger Stefan.

Stefan Andersson har förverkligat sin dröm att bygga eget hus. Här bor Stefan tillsammans med sambon Sabrina Fender och barnen Liam och Leia Fender.

– Kostnaden för hela projektet ligger mellan 3-4 miljoner kronor. Mycket pengar har vi kunnat spara genom att bygga själva. Nu har jag fått bygga mitt drömhus själv och det ångrar jag inte, men till de som undrar om jag ska bygga fler hus säger jag bestämt nej. Här trivs vi bra och kan ägna all vår ­­tid med att ha roligt tillsammans i familjen.

MARINE ARVIDSSON

Fler drömboenden i Nybro läser ni om i månadens NybroExtra som kommer i brevlådan med posten idag. Eller läs den som bläddertidning här på hemsidan.

POPULÄRT