HemNyheterManne och Frida Broman fanns sitt drömboende i Agebo

Manne och Frida Broman fanns sitt drömboende i Agebo

Månadens NybroExtra är på väg hem i alla hem. Tema är ”drömboende i Nybro”. Nedan läser ni om familjen Broman som fann sitt drömboende i Agebo.

– Här har vi funnit vårt drömboende och här vill vi bo tills vi blir gamla.

Detta säger Manne och Frida som tillsammans har renoverat upp det gamla huset från 1936 till att bli ett härligt hem för dem och deras tre pojkar Lukas, Milo och Emil samt hundarna Malik och Jack.

Det har nu gått några år sedan Manne och Frida Broman köpte huset i Agebo i början av 2012, som tidigare tillhörde syskonen Gustafsson.

– Tidigare bodde jag i Hanemåla by men både Frida och jag har alltid sagt att vi vill bo på landet. När detta objekt dök upp till försäljning hos Erik och Gustav Holgersson på Gård och Skog tog det inte lång tid innan vi slog till, säger Manne.

– Här fanns att göra. Det var 50-tals standard i huset och utedasset fanns kvar, impulsiva som vi båda är var det bara att köra i gång och renovera. Vid sidan om egna byggfirman blev det jobb med huset sammanlagt med över 80 timmar i veckan.

– Vi ville verkligen flytta in så fort vi kunde och det gjorde vi redan i maj samma år, mitt under pågående renovering med hårt arbete och ett otroligt stöd och hjälp av vänner och familj vill tilläggas, säger Frida.

– Hela renoveringen finns även dokumenterat i en bok som jag har gjort.

När man köper en gård som denna ute på landet, finns oftast massor av roliga projekt att genomföra innan man får det som de vill ha det. Så var det också för Frida och Manne.

Erik och Gustav Holgersson på Gård och Skog är på besök för att se allt familjen gjort sedan de sålde huset 2012.
– I trädgården ska vi uppföra ett växthus och trädgårdsland och här bredvid till höger har vi planterat en fruktträdsallé med både äpple, päron, plommon och körsbär, visar Frida och Manne.

Rundvandring

Hela gården består av 18 tunnland med både skog och trädgård. Här finns flera uthus bredvid bostadshuset.  Familjen tar mig med på en rundvandring för att berätta vad de gjort och vad de har för planer framöver. Vi börjar ute i ladugårdsbyggnaden. Här har Manne sin verkstad och sitt virkesförråd för företaget och här finns ett extra utrymme som används vid slakt. Mannes stora intresse är nämligen att jaga och då måste det finnas plats att ta hand om djuret.

– I framtiden är det tänkt att en del ska inredas till stall, så jag kan ha hästar här. En ny verkstad skall byggas mitt emot denna byggnad istället, säger Frida.

En trappa upp i ladugårdsbyggnaden finns ett sällskapsrum, som de inrett på kul sätt med bl.a. riktiga kvarnhjul från Kvarnefors som bord och en kul lampa av ett annat vagnshjul. Här har de ofta kul ihop med goda vänner och spelar biljard, dart, couronnespel samt lirar och lyssnar på musik.

Kompishäng

En trappa upp i samma byggnad finns något riktigt häftigt.

– Detta är vårt sällskapsrum som vi inrett på annorlunda sätt bl.a. med riktiga kvarnhjul från Kvarnefors som bord. Här har vi massa kul ihop med goda vänner och spelar biljard, dart, couronnespel samt lirar och lyssnar på musik, säger Manne.

Djur och trädgård

Vi fortsätter vandringen ner mot får och hönshuset. Vi går förbi en byggnad som i framtiden ska renoveras som gäststuga. Fåren möter oss på vägen, de har tagit sig ut på något ställe. Efter kommer hönsen som också vill vara med.

– De är sällskapliga och samtidigt hopplösa. De hittar minsta lilla hål för att ta sig ut, säger Frida. 

– När vi flyttade hit fanns mycket skog som vi avverkat, så nu är det öppnare med betesplats för fåren, och på en del har vi planterat en fruktträdsallé med både äpple, päron, plommon och körsbär, visar Manne.

Växthus på gång

I trädgården vill de ha ett trädgårdsland och odla egna grönsaker. I andra trädgårdshörnan finns långt framskridna planer på ett växthusbygge där de ska använda sig av sparat tegel och gamla fönster som Frida renoverat.  På gång är även en groventré på ena långsidan av huset in till tvättstugan och en altan på den andra sidan.

Vedspisen från det gamla huset finns kvar och har fått en framstående plats i köket.

Bostaden

Vi stiger in i huset som är stilrent renoverat och numera utbyggt från 110 till 170 kvadratmeter. Som uppvärmning har de valt jordvärme för att utnyttja den solvärme som finns i marken.

– Utbyggnaden gjorde vi 2015/2016 lagom innan vår vigsel som vi hade i trädgården, säger Frida och Manne. 

Lekhörna till barnen på övervåningen

– Alla golv i huset är nya. Kakelugn och vedspis har vi kvar och finns nu i nya köket. Där det tidigare var kök finns nu tvättstuga och badrum. I den tillbyggda delen har vi matrum och vardagsrum nere. På övervåningen vårt och barnens sovrum vid sidan av en kontorsdel, tv och lekhörna. Allt går i vita och gråa nyanser blandat med detaljer och möbler i trä.

Milo och Lukas tycker om att busa i sitt rum, som går i grått och vitt. Trappan som de kan klättra på är en av alla möbler Manne byggt.
Manne bygger gärna egna möbler., som tex. detta fina soffbord.

Inredningsintresse

Frida och Manne har även ett stort intresse för inredning och Manne bygger gärna egna möbler.

– Han har byggt vårt matbord, soffbord och barnens lekmöbler. Även sandlådan och gungställningen har han byggt. Den har jag bra utsikt över om barnen vill vara kvar ute och leka när jag förbereder middagen. Han brukar bygga det jag ber honom om och som en kompromiss blir det extra tid till jakt för Manne, säger Frida med ett skratt.

– Livet på landet är underbart. Här har vi verkligen funnit vårt drömboende, och är så tacksamma att det var just vi som fick köpa det, sammanfattar Frida och Manne.

MARINE ARVIDSSON

Fler bilder ser ni i månadens NybroExtra.

POPULÄRT