HemBrovaktens krönikaTraditionella ”tre hörnor straff” blir glädjefestival efter viruset!

Traditionella ”tre hörnor straff” blir glädjefestival efter viruset!

Goddag Nybroiter!

Onsdagens möte runt bron blev väldigt annorlunda. Som alla bra Nybroiter följer vi goda råd i smittans tider. Eller som KungshallsKajsa säger:

  • Håll er undan, gubbarackare! Inga närmanden förrän jag säger till!

Därför har vi spritt ut oss. Rejält. ParadisPelle och Kajsa i varsin ände av södra broräcket. Lars i Idehult och jag står i ändarna av konstverket på norra sidan. Mötet går bra ändå. Vi hojtar till varandra, och plussar på med tydliga gester. Visst skrämmer vi några gående som skyndar iväg, men social distans är ju själva grejen numera.

Dagens ämne var så klart Coronakrisen. Självklart ställer vi upp och bidrar till att Nybroborna kan må så bra som möjligt. Fast vi var oroliga för Lars i Idehult. Han hade gått ner säkert fem-sex kilo. Magen var nästa borta. Vad hade hänt?

  • Sprungit mycket! Kommer ni ihåg vad som var det roligaste av allt när vi var nio-tio år?

Alla tänkte tyst. Förslagen var många. Palla äpplen i Myrdalen? Köpa smågodis bit för bit i kiosken på Sveavägen? Jumpa på isflaken i Svartgöl?

-Nänä, minns ni inte? Ringa på en dörr och sen springa som fanken innan de öppnade. Inget är så kul som en snopen min. Eller en förbannad lurad gubbe. Jag har börjat med det igen. Ringer på och så springer jag.

-Men varför, sa alla med en mun.

-Därför att jag är så Nybroitiskt snäll. Jag har modifierat metoden en liten aning. Så jag har med mig toarullar. Tvåpack av högsta kvalitet, donerade av NybroExtra. Möjligen lite hårda, men gnuggar man pappret så är det inte så farligt. Och en redig Nybrobo är härdad av livet, även där bak. Sen lägger jag papperet utanför dörren och ringer på. Och springer som bara den.

-Vad säger folk när de öppnar?

-Ingen aning, jag har fullt att göra med att springa. Kondisen är inte som förr. Men nog borde de bli lyckliga. Skithuspapper är ju vår tids guld, inte sant?

Vi fortsatte vårt bromöte. Jag frågade:

-Vad saknar ni mest nu under Coronakrisen?

ParadisPelle fick alla att nicka när han utbrast:

-Ett rejält handslag. Eller en kram. Armbågar och skor som möts är som en löjlig parningsdans. Mest konstigt och udda. Jag längtar efter något rejält.

-Man borde kunna spara, sa Lars i Idehult. Så man inte blir av med en kram man gjort sig förtjänt av.

Vi såg alla nyfiket på honom och ville veta hur.

-Om man tänker så här. Varje utebliven handhälsning eller kram sparar man och har tillgodo när smittan är borta. Och då så tar man igen allt, och är extra vänliga mot varandra.

-Men, sa Kajsa, vem fanken vill ha 73 handhälsningar i rad av Brovakten? Till och med en känns för mycket, som att hälsa på sin egen disktrasa.

-Nu ska du vara snäll, sa Lars i Idehult. Jag har löst det. Kommer ni ihåg när vi spelade fotboll nere på Stjärnan intill Fagerslättskolan. Den lilla plätten bredvid Sveaskogen. Vi körde mot ett mål, alltid med ”tre hörnor straff”. Alltså man bytte tre hörnor mot en straff. Vi kan ha samma metod här. Tre sparade handskakningar förvandlas till en kram.

-Intressant idé, sa ParadisPelle, men det kan bli en himla massa kramar om viruset är envetet och segdraget.

-Har tänkt på det också, sa Lars. Har man fått ihop tre kramar kan man växla dem mot en puss. Med bara en enkel kindpuss, såna där de har i Italien, har jag sett på tv.

-Tur jag aldrig tar i hand, sa Kajsa. För jag börja ana vart detta är på väg. Kindpussar och snälla små ord, och rätt som det är har man blivit alldeles gravid. Pussandet får ni lösa med varandra, grabbar!

Men nu är det i alla fall bestämt. ”Tre hörnor straff” är inspirationsmodellen, och nu kör vi ”tre handslag kram” och ”tre kramar kindpuss”. Allt sparas på individuella ”konton” för att kunna nyttjas den fina dag då ingen smittar längre. En rejäl kollektiv glädjefestival när vi jagat bort Coronan.

Med detta var vi mycket nöjda med vårt möte. Sällan har fyra personer, hojtandes från varsitt hörn av en bro, kommit med så konstruktiva idéer.

-En sak till, sa jag. Som Nybros officielle Brovakt ber jag er alla att gå in på Nybro kommuns hemsida nybro.se . Bland Nybroförslagen finns den excellenta tanken att alla broar i Nybro borde få egna namn. Vi är ju ändå broarnas kommun! Gå in och rösta! Man ska visst ha mobilt BankID, så äntligen är det dags att skaffa det. Om 50 Nybrobor håller med så behandlar kommunen idén.

-Är det inte vårt gamla förslag, undrade Pelle. Tycker jag känner igen det.

-Exakt, men nu händer det saker. Rösta! Tänk så mysigt med både historiska, romantiska och kreativa bronamn runt omkring i Nybro. Hela landet kommer att snacka om oss, och det är vi värda!

Så ä dä ska ja sä’da!

Brovakten

POPULÄRT