HemNyheterJessica Gunnarsson – en rak och ödmjuk transport-vd, som gärna delegerar

Jessica Gunnarsson – en rak och ödmjuk transport-vd, som gärna delegerar

Idag är NybroExtras oktobernummer på väg hem i alla hem. Temat denna månad är Bil och Transport. Här kan ni bl.a. läsa om Jessica Gunnarsson, vd på Nybro Transport som föddes in i åkeribranschen. 

Åkeribranschen är mansdominerad även om man ser en trend att fler och fler kvinnor vill utbilda sig till lastbilschaufförer. För Jessica Gunnarsson på Nybro Transport var det dock en självklarhet.

–Jag föddes in i åkeribranschen och en entreprenörsfamilj. Min pappa Mats startade Nybro Transport 1967 och det har alltid funnits ett stort in­­tresse för åkeriet hos mig. Jag tror till och med att min första leksak var en fraktsedel med karbonpapper, som jag ritade på, skrattar Jessica Gunnarsson. 

NybroExtra får en pratstund med Jessica på kontoret på Madesjövägen där hon tillbringar dagarna med att sköta ekonomi och administration. Med sig har hon alltid hundarna Fokus och Doris som inte släpper matte med blicken. I kontorsbyggnaden finns även pappa Mats Gunnarsson, brodern Johan Gunnarsson som ansvarar för fordon och personal samt andra medarbetare som sköter logistiken. Sedan 6 år tillbaka är Jessica vd på NybroTransport, som ingår i en koncern med bl.a. Nya Elwoods Åkeri och Tor Transport. Nybro Transport bedriver fjärr- och distributionstrafik huvudsakligen på uppdrag av Schenker med körningar i Småland, Blekinge, Skåne och Västergötland. I dag äger Nybro Transport 65 fordon, har 95 medarbetare och en omsättning på cirka 90 miljoner. 

Hur började allt?

– Som sagt har jag alltid haft intresse för lastbilar och sedan barnsben varit med här på kontoret. Mamma skötte då ekonomin och jag lärde mig mycket av henne. Jag slutade skolan efter årskurs nio och började jobba här. Samma dag som jag tog körkort, när jag fyllt 18 år fick jag min första körning med budbilen till Köping. Resan gick fint, mamma var dock nervös och ringde nog ett tiotal gånger, säger Jessica.

– För mig har det alltid varit en självklarhet att ta lastbilskörkort. På den tiden gjorde man det efter 19-årsdagen. Ska du jobba i en bransch där de flesta är män, så måste du veta vad du pratar om och hur det är att jobba som chaufför. I tre år arbetade jag sedan med att transportera varor. På vissa ställen jag kom till hände det att kunden frågade var chauffören var. De trodde inte att en tjej kunde köra lastbil. Visst var det tungt ibland och trångt, men i det stora hela gick det bra och jag hade inga svårigheter att be om hjälp om jag behövde. 

– Som den gången när jag med bil och släp körde lite fel inne på KLS i Kalmar. Enda sättet att ta mig ut var att backa ut från området och jag kände att det var alldeles för snävt och svårt för mig. Och eftersom jag är otålig och inte ville lägga en massa tid på det så knackade jag på hos chauffören i lastbilen framför och bad honom om hjälp att backa min bil. Jag kände ingen skam i detta utan är bara glad att han hjälpte mig, så att jag kunde fortsätta jobba och komma hem i tid, säger Jessica.

– När jag inte jobbade var jag fotbollsmålvakt i Madesjö IF på sommaren och spelade badminton under vinterhalvåret. Styrka, envishet och laganda lärde jag mig inom idrotten också.

Jessica Gunnarsson med sina hundar Doris och Fokus

Vad för slags ledare är du?

– Nybro Transport är ett flexibelt företag som jobbar nära kunden med korta beslutsvägar. Detta gäller även mellan ledning och personal. Jag delegerar gärna och ger ansvar och raka besked till personalen. Pappa lärde både mig och min bror Johan för många år sedan att våga ta beslut. Skulle det visa sig vara felaktigt, får du stå till svars för detta. Sedan stöttar vi varandra och löser problemet, säger Jessica. 

–Den bästa stunden på jobbet är när jag kommer till frukost klockan 9. Då träffas vi och går igenom dagens förpliktelser. Vi har ett öppet företagsklimat och arbetar kontinuerligt med att utveckla såväl våra medarbetare som organisationen och vår tekniska utrustning. Vi är lätta att nå och hos oss talar du direkt med rätt person.

Hur ser en arbetsdag ut?

– 05.30 stiger upp för att släppa ut hästarna och mocka i stallet. Hästar är mitt och familjens stora intresse vid sidan om jobbet. Min dotter Amanda tävlar ofta och jag är alltid med henne varje tävling.  De senaste åren har det gått riktigt bra, säger Jessica.

– 9.00. Anländer till kontoret och börjar med fika och genomgång.

– Förmiddagen är sedan vigd åt det administrativa. Jag sköter både löner, betalningar och bokföring åt flera av våra bolag. 

– 12.00. Lunch på någon av Nybros lunchrestauranger. Jag äter alltid ute, tycker att det både är bekvämt och gott.

– Eftermiddagen fortsätter jag sedan med pappersarbetet, löser problem som ständigt uppstår och ser till att allt fungerar smidigt. 

– 16.00. Hemfärd för att åter vara med hästarna, Amanda och sambon Leif­.

– Jag kopplar på jobbet när jag kör till jobbet och kopplar bort jobbet när jag kör hem. Jag brukar inte ha någon sommarsemester utan för mig är det viktigt att ta ledigt när jag behöver och bl.a. kunna vara med Amanda ute på tävlingar, säger Jessica.

Om du ser 10 år framåt, vilka är den största förändringen du ser för Nybro Transport?

– Lastbilarna som vi kör med förändras ständigt och chaufförerna har mer hjälpmedel som underlättar arbetet, vilket är mycket bra. Det sägs att det om 10 år endast kommer vara självkörande lastbilar på landsvägarna och i städerna, vilket jag inte tror är genomförbart. Kanske funkar det inom inhägnade industriområden.

 – En av utmaningarna för oss är bränslet. Enligt en klimatlag 2018 ska utsläppen minskas med 70% fram till 2030 jämfört med 2010, nya drivmedel kommer då att behövas i våra lastbilar. Hållbara transporter med modern teknik är framtiden, säger Jessica. 

Vad betyder det att driva företaget i Nybrotrakten?

– Vi är ju lite utanför i denna regionen kan man säga, men samtidigt förekommer mycket handel här i sydost och nu under coronapandemin har vi klarat oss bra. Vi slipper den stora konkurrensen med de utländska bilarna som i stort sett kör E6 och E4 i skytteltrafik, säger Jessica.

– Det finns även ett bra företagsklimat här i Nybro och vi har en bra dialog med Nybro kommun.

Fler branscher

Familjen Gunnarsson är även involverade i fler företag och branscher. Freezing Food, Spishuset/Elda butiken, Projekt Mosjön och ThuGu Fastigheter, som skall driva Stora Hotellet som snart öppnar. Vad deras nästa projekt blir vet ingen idag, men ett som är säkert är inte om utan när det blir något. För hos Jessica och hennes familj finns en alldeles särskild stark drivkraft att alltid se framåt­­. En gång entreprenör alltid entreprenör. 

MARINE ARVIDSSON

POPULÄRT