HemBrovaktens krönikaNär nya trender attackerar bäcken i Nybros centrum!

När nya trender attackerar bäcken i Nybros centrum!

Goddag Nybroiter!

Det är tomt vid bron!

Vintern och pandemin har slagit till. Samtidigt. Bäckar och sjöar frös till. Snön dansade fram. De tjockaste kläderna hänger nu ytterst i hallen igen. Samtidigt som kommunen har bett alla som kan, inklusive en entusiastisk Brovakt, att jobba hemifrån.

Och faktiskt, det går bra. Jag har organiserat min dag ungefär som vid broräcket. En vacker bild föreställande bron och Bolanders bäck står framför tv-n och markerar att det är arbetstid, alltså dags att hålla skarp utkik. Min kompis plast-anden som normalt flyter i bäcken, den som jag dagligen för långa samtal med, har fått en likadan kompis hemma hon mig. Den ligger på golvet, ungefär lika stilla som den i vattnet. Allt känns som vanligt på jobbet, lugnt och innehållslöst. En skillnad är det: jag sitter i soffan och jobbar i stället för att hänga mot räcket. Men ok, det får gå! Ingen träningsvärk ännu.

Jo, en skillnad till är det. Våra onsdagsmöten vid broräcket har liksom tynat av. Mest för att ingen är där längre. Men så i onsdags hörde jag en skarp stämma utanför balkongen. KungshallsKajsa så klart.

-Brovaktarskrälle! Vakna! Dags för nytt möte. I morgon under din balkong. Köp mandelkubb så får du möta dina vänner igen.

Och mycket riktigt, nästa dag hörde jag dem. Ett ivrigt tjatter störde vinterfriden. Alla var där. Förutom Kajsa också ParadisPelle och Lars i Idehult. Jag  kastade ner en påse med mandelkubb, och i ett moln av smulor landade den i snön. Kvarterets småfåglar slogs med mina kompisar om läckerbitarna.

-Välkomna, sa jag. 2021 är här, stort behov av nya initiativ. Vad ska vi hitta på för att göra vår kommun bättre?

-Mer kultur, sa Pelle. Plats för konst och musik. Fast smittfritt, så klart.

-Mera aktiviteter för turisterna, sa Kajsa. Gärna i centrum. Det ger inkomster för oss i tomburksbranschen. 

-Jag har tänkt, sa Lars. Ända sen nyår. Ni vet, jag är entreprenör, så jag har koll. Vi måste haka på de riktigt stora trenderna. Nybro behöver vara i framkant.

-Och vad är det som gäller? frågade Kajsa. Snöskottning, slalom och smittspårning? Eller?

-Hör ni inte vad alla pratar om? Paddel! Det ska vara paddel-hallar, paddeltider, paddelutrustning. Paddel, paddel, paddel. Folk är som tokiga i det där med paddel. Vi måste smida medan järnet är varmt och bygga en paddelanläggning är mitt i centrum. Vid bäcken!

-Berätta mera, sa jag. Har hört om det, men har inte riktig koll.

-Tänk hur det ser ut vid bäcken. En bred trappa ner mot vattnet, och så liksom en större vattenbassäng som sträcker sig in under bron över till andra sidan. Jag är ju entreprenör, så jag fixar några kajaker, enmans eller tvåmans. Vi hyr ut dem till turisterna, och så får de paddla i vår paddelanläggning, runt i vattnet så länge de vill. Ja, efter en halvtimme är det ny avgift. Den lilla plast-anden blir rundningsmärke och all paddling sker medsols.

-Men kulturen då, sa Pelle. Hur kommer den in.

-Enkelt. Det mest spännande är när de paddlar in under bron. Där har vi hängt konst på sidorna från Nybrokonstnärer och så har vi kraftiga högtalare under bron som spelar Nybromusik. Ni vet, Kennys, Kitts, Accident, Nonnes, alla musikkårerna så klart, å nytt som Avantgardet och massa annat. Man bokar sin favoritmusik, givetvis för en liten extra slant, innan man paddlar iväg i kajaken. Precis som jukeboxen på vår ungdoms fik, typ Sveakondis eller Hanemåla. Fast 100 procent Nybroitisk musik. Allt blir en helt fantastisk äkta lokal kulturupplevelse! 

-Men vem sköter allt detta? frågade jag. Nån ska sälja biljetter, nån ska kolla tider, nån ska sköta musiken, nån ska sälja läsk så det blir tomburkar. Nån ska vara beredd att vara livvakt och hoppa i om någon välter eller fastnar under bron. 

-Du så klart, sa Lars. Du står ju ändå och hänger vi räcket. Vi andra har redan uppgifter. Lars ska sköta det konstnärliga, alltså välja tavlorna. Kajsa tar hand om tomburkarna. Det blir väl en kul sommar, Brovakten?! Du kommer att känna hur mycket du behövs. Om du vill kan du få en jacka där det står ”Nybro paddel Personal” på ryggen. Gratis! Eller till inköpspris. Eller med ett litet påslag.

-Och vad ska du göra?

-Det vi entreprenörer brukar göra. Komma och hämta dagskassan på kvällen och lägga i bankboxen. Och utveckla nästa fantastiska  idé! Tänk ändå, Nybro blir först med en paddelanläggning precis mitt i centrum. Succén är given. Bara en sak jag inte fattar!

-Vadå, sa Kajsa. Skillnaden mellan kanot och kajak?

-Nä, varför alla envisas med att paddel ska ske inomhus i hallar? Det blir ju bara dyrt, krångligt och ökar risken för vattenskador. Nån har tänkt fel. För att inte tala hur illa folk stavar nu för tiden…

Så upplöstes mötet sakta. Smulorna efter mandelkubbarna var borta ut mungiporna. Fåglarna såg fortfarande hungriga ut och satt uppburrade bland björkens grenar. Det är hårda tider – nu måste vi hålla ihop och kämpa tillsammans. Så jag tog den sista mandelkubben, smulade och kastade ner till mina bevingade vänner. 

– Ge mig vaccin nu, sa jag högt. Och en lugn sommar. Jobba hemifrån är nervöst och svårt. Och förresten, kan ingen uppfinna en ny kul racketsport eller nåt sånt som alla vill spela när smittan är borta. Så jag slipper en massa paddlare i bäcken.

Så ä dä ska ja sä’da!

Brovakten

POPULÄRT