HemMitt HusdjurMarie har tre isländska fårhundar

Marie har tre isländska fårhundar

Hundar har alltid funnits i Marie Olssons liv. Nu har hon och hennes sambo fyra stycken, varav tre är isländska fårhundar.

-Min pappa jagade, så det fanns jakthundar i familjen när jag var barn, berättar Marie.

Innan första isländska fårhunden flyttade in hos familjen hade Marie en pumi. Att valet sedan föll på isländsk fårhund beror på att Marie träffade en mycket söt och trevlig sådan och bestämde sig för att en sån hund ville hon ha i framtiden.

-Sen tog det tio år innan den första isländska fårhunden, Lilja nu 9 år, flyttade hem till familjen.

Några år senare var det dags för nästa isländska fårhund att göra entré och det var Fiola som kommer från samma kennel i Tystberga som Lilja och är hennes halvsyster.

Marie Olsson och hennes tre isländska fårhundar.

Valpar

-Jag har alltid velat ta en kull valpar och förra våren fick Fiola en kull, berättar Marie.

-Det var väldigt roligt, men också jobbigt. Särskilt att sälja valparna som vi lärt känna så väl under deras första åtta veckor.

En av de tre valparna behöll familjen själva.

-Vi hade egentligen inte tänkt behålla någon, men den här lille hade mycket vitt och en rosa nos och såg ut som en griskulting. Vi tänkte att ingen annan kommer väl kunna älska honom, ler Marie.

Så valpen, som barnbarnen gav namnet Frosti, fick stanna hos Marie och hennes sambo och är nu en nio månader gammal unghund och större än sin mamma.

En av de andra valparna bor utanför Nybro medan den tredje flyttade längre bort.

-De har båda fått jättebra hem och ägarna håller oss uppdaterade och skickar bilder. Den som bor i Nybro träffar vi ibland, berättar Marie.

Förutom de tre isländska fårhundarna ingår den 6-åriga Ville i flocken. Han är en blandning mellan kopov och wachtel.

Mångsidig hundras

-Vi har alla hundarna tillsammans, men Ville är mest husses hund och jagar både älg och vildsvin, säger Marie, som är den som tränar både rallylydnad och spår med Ville.

Isländska fårhund är både en gårds- och vallhund som därmed både används för att hålla vilda djur borta och att valla tamboskap. Marie beskriver dem som lättlärda och pigga hundar som är med på det mesta, men också kan ha en lugn dag emellanåt. Pälsen är praktisk och självrengörande och hur smutsiga hundarna än är när de kommer in, så är de rena och fina igen när de torkat. 

Marie säger att hon mest tränar till husbehov, men både tränar och tävlar i såväl rallylydnad, lydnad, bruks och utställning. Förutom minst en längre promenad på 5-8 kilometer i skogen varje dag tränar de olika moment. Det som tidigare var hästhage används nu istället till hundträning.

-Vi tränar gärna tillsammans med andra och går också kurser, säger Marie.

På grund av covid -19 har det inte varit aktuellt med tävlingar den senaste tiden, men Marie och hundarna är redo när det är dags för tävling igen.

Vallanlagstest

-Fiola och jag har tävlat bruks en gång. Vi försöker, men jag vet inte om jag ska ge upp, skrattar Marie, och tillägger att Fiola har stort intresse för vilt vilket kan ställa till det.

Annars är det utställning och förhoppningsvis en champion-titel för Fiola som är planen så småningom. Fiola är en av de första isländska fårhundarna som deltagit i ett officiellt vallanlagstest, vilket består av en social och en praktisk del. 

Med Lilja är planen att fortsätta avancera till nästa klass i rallylydnad, vilket är avancerad klass. 

-Frosti gillar att spåra och jag hoppas han blir en bra spårhund och att vi kan tävla i bruks framöver, säger Marie, som tycker att nästan allt som handlar om hundar är roligt även om det är extra kul att ha tävlingar att träna inför os se framemot.

-Det blir en extra sporre att träna.

POPULÄRT