HemIdrottsprofilRune Holmström var med när Nybro IF gick upp i högsta serien

Rune Holmström var med när Nybro IF gick upp i högsta serien

Numera 82-årige Rune Holmström var en framgångsrik ishockeyspelare och ingick i Nybro IF:s lag, som i mars 1968 tog det historiska steget att via kval gå upp i högsta divisionen.

–Jag började tidigt med ishockey och det föll sig naturligt för mig, som var född i Skellefteå. Jag spelade för Rönnskärs IF och vi var i högsta serien i tre år. Vi spelade kval fem gånger och vid tre av dessa gick det alltså vägen. Första året i åkte vi ur på ett mål och andra året fattades en poäng, berättar Rune Holmström, som för länge sedan återvände till Bureå.

Anledningen till att han prövade lyckan i Nybro var att Jan-Erik Wikström hade en chefsbefattning där och kände Rune Holmström sedan åren i Boliden.

–Jag fick jobb på Nybro Maskinstation och körde där lastmaskin och lastbil. På den tiden, alltså i slutet av 1960-taket hade spelarna jobb och vi var långt ifrån proffs. Jag trivdes verkligen med arbetet och liksom med lägenheten på Dalborgsgatan.

Victoriahallen betydde mycket

Nybro IF hade fått vind i seglen mycket tack vare Victoriahallen, som stod klar 1963. Ungdomsishockeyn blomstrade och dessutom värvades friskt från norra delarna av landet.

– Vi var elva norrlänningar i truppen, men det fanns också flera från Nybro och det blev en bra blandning. Jag spelade i samma kedja som Rolf Sundberg och Kenneth Manberg. Av kompisarna från åren i Nybro har jag kontakt med Nils-Erik ”Pingen” Karlsson, som bor i här upp i Boliden. Tidigare hade jag viss kontakt med Rolf Sundberg, men han gick tyvärr bort den 4 november i fjol.

Seriedebut mot Tingsryd

Nybro IF vann trean 1966 och hade därmed tagit steget upp i division 2. I seriepremiären i tvåan svarade ärkerivalen Tingsryds IF för motståndet inför en fulltalig publik i Victoriahallen.  Tingsryd hade värvat Uno ”Garvis” Öhrlund från Västerås, som spelade i Tre Kronor och vann VM 1962. 

–Jag gjorde debut i seriesammanhang mot Tingsryd. Vi vann med 5-3 och gjorde en kanonmatch. Som nykomlingar skötte vi oss oerhört bra och kom tvåa på samma poäng som seriesegrande Tingsryd, som hade bättre målskillnad.

 Framgångarna gav blodad tand och Nybro IF förstärkte laget ytterligare inför den påföljande säsongen.

Kvalseger

–Vi tog hem serien och gick till kval. Vi ställdes där mot Fagersta, Norrköping och KB 6-3. I näst sista omgången spelade vi ut Norrköping hemma och vann med 9-4. Därmed var saken klar. Då som så många gånger tidigare rådde en fantastisk stämning i hallen och just detta avancemang är ett av mina finaste minnen från ishockeyn. Spelare och ledare var fantastiska i Nybro och inte minst då tränaren Sven-Gunnar Markström och lagledaren Jonny Petterson.

Gång efter annan betonar Rune Holmström hur positivt allt var i Nybro och har med sina många härliga minnen från denna period. Efter avancemanget blev Nybro IF:s ishockeyspelare bjudna på en semesterresa till Kanarieöarna.

–Jag följde inte med, utan drog hemåt till Norrland och Bureå igen. Min fru Yvonne väntade vårt andra barn och hon längtade hem.

Det föll sig naturligt för Rune Holmström att återvända till Rönnskärs IF. Där han senare var materialförvaltare under en följd av år.

Spelade i veteranlaget

–Under 15 säsonger spelade jag veteranishockey i Skellefteå AIK och höll på detta tills jag var 65 år. I laget fanns profiler som Göte Almqvist, Hans Svedberg och Anders ”Acka” Andersson som alla tre hade blivit världsmästare i Tre Kronor. Det var också härliga år och vi spelade även matcher i Tjeckoslovakien. Ishockeyn har betytt mycket för mig och jag ångrar absolut inte åren i Nybro, säger Rune Holmström.

INGVAR GUNNARSSON

POPULÄRT