HemMinns mitt NybroBondsonen Eskil Mattsson blev framgångsrik som jägmästare

Bondsonen Eskil Mattsson blev framgångsrik som jägmästare

I nästa månad fyller Eskil Mattsson, Nybro 96 år och då 95-årsfirande i fjol fick ställas in på grund av pandemin hoppas han i stället att kunna fira 100-årsdagen om fyra år! Han är född på en gård i Lindås i Madesjö församling och var under den framgångsrika yrkeskarriären jägmästare.

–Från barndomsåren minns jag, när vi åkte med häst och vagn till Nybro på torsdagarna, då det var livlig handel på torget. Speciellt livat var det på marknadsdagarna och i synnerhet när det var hästmarknad, berättar Eskil Mattsson.

Efter sex år i folkskolan hemma i Lindås prövade han som 13-åring på olika jobb. På en lampfabrik tjänade Eskil Matsson 25 öre i timmen, vilket blev 12 kronor för 48-timmarsvecka.

– Småskollärarinnans man var skogsinspektor och vid ett av många besök på vår bondgård för att hämta mjölk undrade han vad det skulle bli av mig, men ingen hade någon idé. Normalt på den tiden att en bondpojke blev dräng och en flicka blev piga. Nåväl den gode Axel Köningsson anmälde mig till Högalids folkhögskola. Sedan följde skogspraktik i flera år och ytterligare vuxenstudier. 

Blev jägmästare­­­

När Eskil Mattsson var klar med sin utbildning till jägmästare 1955 valde han anställning vid statliga Domänverket, numera Sveaskog, som äger skog i större delen av vårt land.

–Första året var jag på Torneå revir i Norrbotten. Vintern var kall och som värst uppmättes 42 minusgrader! Sedan väntade sex månader på Kolleberga skolrevir i Skåne. Kontrasterna var enorma mellan gran- och björkskogen i norr vid en jämförelse med bokskogen i Skåne.

Sedan var Eskil Mattsson verksam bland annat i Skellefteå, Örnsköldsvik innan han drog söderut igen och till Södra distriktet med placering på kontoret i Växjö. I flera perioder var han på Ölands revir med kronoparkerna Böda och Ottenby.

–Jag var hösten 1962 i tjänst på Öland i samband med den kungliga älgjakten med prinsessan Sibylla som jaktdagens värdinna. Under förmiddagspasset fällde jag en älgkalv.

Studieresa till USA  

På våren 1971 var Eskil Mattsson med på en skoglig studieresa till USA i Nordiska Skogsunionens regi och besökte då bland annat de mäktiga Redwoodskogarna. En annan minnesvärd resa genomfördes drygt två år senare med Skogsvårdsförbundet och då handlade det om skog och natur i Tanzania och Kenya. Då fick Eskil Mattsson vara med om att bestiga Afrikas högsta berg, Kilimanjaro, som är 5 890 meter över havet.

 Flygintresse

–Mitt flygintresse började i Kronobergs Flygklubb med A-certifikat 1963 och jag kompletterade sedan utbildningen och gjorde många privata flygresor både i Sverige och till utlandet. Jag fortsatte i Kalmar Flygklubb och höll på med detta till 1998.

En verklig långtur genomförde Eskil Mattsson tillsammans med tre vänner 1971 i en Cessna 172, då denna kvartett besökte en rad länder i Europa och hann även med bland annat Tunisien och Algeriet. Tio år senare var Eskil Mattsson med på en flygresa på 630 mil i ett sportplan.

Flyttade hem till Nybro

–Jag hade med åren börjat längta hem och 1976 flyttade jag tillsammans med familjen till Nybro. Numera bor jag i en villa på Grönvägen och trivs förträffligt.

För Eskil Mattsson har det alltid varit angeläget att hänga med i utvecklingen och skaffade sin första dator 1995, men har sedan bytt upp sig till en modernare variant.

Under normala förhållanden är Eskil Mattsson en flitig motionär, men får under rådande coronapandemi nöja sig med dagliga promenader.

–Nybro Golfklubb och Nybro Simhall har varit härliga motionsplatser, som jag har besökt flera gånger i veckan och har även regelbundet tränat på ett gym. Jag slutade med golfen som 90-åring. Tyvärr är det stängt i bastun och simhallen på grund av pandemin. Inte heller blir det några besök på mitt gym. Jag väntar otåligt på bättre tider så att jag åter får träffa bastubadarna. 

Inga fritidsproblem

Det råder inga som helst fritidsproblem för Eskil Matsson i Nybro, då han är med i flera föreningar och har dessutom gott om vänner.

–Jag är med konstföreningen, pensionärsföreningen SPF, bridgekamraterna och gillesdanslaget. Naturligtvis är det av kända skäl uppehåll i föreningarna, men jag hoppas att bättre tider kommer. Villan på Grönvägen kräver sitt med exempelvis trädgårdsarbete. Dessutom förvaltar jag en skogsfastighet i Broakulla, som idag ägs av yngsta dottern, summerar Eskil Mattsson.

INGVAR GUNNARSSON

POPULÄRT