HemNybrokockarnaNybrokocken Gregors bästa recept

Nybrokocken Gregors bästa recept

NybroExtra kommer under jubileumsåret  bjuda in Nybrokockar att dela med sig av sitt bästa recept. Först ut är Gregor Oklinksi som lagat:

Skinkainlindad salviafylld lammytterfilé med potatisrulltårta. Serveras med vinägersky och grön sparris samt vitlöksstekta champinjoner.

Påsken närmar sig med stormsteg, så jag tänkte föreslå en lite lyxigare maträtt med en lammytterfilé som ett alternativ till klassisk lammstek. 

Du kan överraska familjen eller gäster med rätt som är lite annorlunda och lite mer avancerat men inte alls svårt att laga.

Potatisrulltårtan och såsen gör man med fördel i förväg eller dagen innan och sedan värmer dem försiktigt. Man ska ju njuta av matlagningen och inte stressa.

Lycka till och smaklig spis

//Gregor

Potatisrulltårta

1 kg potatis, skalad och fint riven

3 äggulor

salt och peppar

Fyllning

150 g Philadelphiaost

3msk färsk hackad timjan

salt och peppar

Gör  så här: Blanda potatisen med äggulorna, salt och peppar. Platta ut tunt på en silikonmatta eller ett bakplåtspapper och lägg på en plåt. Kör på 140 grader i ugnen i cirka 15-20 minuter. Låt svalna. Blanda allt till fyllningen och bred på potatisbotten. Rulla ihop som en rulltårta. Skär upp i portionsbitar. Värm försiktigt i ugnen vid servering.

Bred på fyllningen på potatisbotten när den svalnat. Rulla sedan ihop som en rulltårta. Skär i skivor och värm innan servering.

Lammytterfilé

4 lammytterfiléer, cirka 600 g

smör

flingsalt

nymald peppar

ca. 12 stora salviablad

100-150 g skivad lufttorkad skinka. t ex Parma, men det finns många svenska producenter av lufttorkad skinka.

Putsa lammytterfilén. Bryn runt om i smör i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lägg några salviablad på en filé och lägg sedan den andra filén på. Rulla försiktigt skinkan runt så att hela köttet är täckt. Temperera sedan på låg värme (120 grader) i ugn till en innertemp på 54-56 grader (medium).

Ta ut köttet och låt vila ca 10 minuter. Skär upp i snygga diagonala breda bitar vid servering.

Vinägersky

1 morot

1 palsternacka

1/2 gul lök

2 msk smör

2dl rödvin

2 msk kalvfond

3 dl vatten

1 msk Äppelcidervinäger

1 msk farinsocker

ev. maizena

Skala och dela grönsakerna i lite mindre bitar. Fräs detta i en kastrull. Slå på rödvin samt fond och vatten. Koka ihop tills hälften återstår. Mixa lätt med stavmixer och sila skyn. Smaka av med vinäger, farinsocker och blanka av den med 1 msk smör. Toppred ev. med maizena. Smaka av med salt och peppar. Värm vid servering.

Svensk sparris – har kort säsong (beroende av vädret) skördas under april-juni, så passa på att utnyttja denna tid.

12 gröna nyskördade sparrisar

2 tsk salt

1 tsk smör

1 tsk nypressad citronsaft

1-2 sockerbitar

Ta kastrull med vatten, tillsätt salt, smör, saft och socker och låt koka upp. Lägg i sparrisen och låt koka 3-5 minuter.

Vitlöksstekta champinjoner

 250 g färska champinjoner

2 vitlöksklyftor

1/2 msk smör

1 msk neutral olja

Ansa champinjonerna och halvera dem om de är stora. Stek i olja på medelhög värme 5-10 minuter tills de fått färg om. Sänk värmen och lägg i smör. Pressa ner vitlöken. Rör om och stek i ca 2 minuter till. Garnera rätten med krasse eller ärtskott.

Skinkainlindad salviafylld lammytterfilé med potatisrulltårta. 
Serveras med vinägersky och grön sparris samt vitlöksstekta champinjoner.

Namn: Gregor Oklinski

Ålder: 50 år.

Arbetar: Café Hos Oss i Pukeberg.

År som kock: 28.

Inspirationskälla: Matresor, internet. Är medlem i kockgrupper som delger varandra recept.

Favoritråvara: Sparris.

Måste i matlagningen: Smör och kryddor.

Favoritmat: Min fru Anetas hemlagade saftiga pannbiff eller panerad kyckling med potatispuré. En fantastisk matupplevelse varje gång. 

Hobby: Resor, djur och dykning.

POPULÄRT