HemNyheterNybrotjej vann SM-guld för bästa marsipantårta

Nybrotjej vann SM-guld för bästa marsipantårta

18-åriga Alice Olsson, Nybro tog hem SM i detta fall Skolmästerskapen i bageri genom att baka den bästa marsipantårtan. Dessutom blev det ytterligare ett guld, då Alice Olsson tillsammans med lagkamraten Louise Nilsson segrade i wienerbrödsklassen. Den sistnämnda tog SM-guld för de bästa marsipanfigurerna.

Inte nog med detta då de båda, som tävlade för Jenny Nyströmskolan i Kalmar, lyckades ta silver i den totala klassen. De båda framgångsrika tjejerna studerar vid livsmedelsprogrammet inriktning bageri och konditori. Som kuriosa i sammanhanget kan nämnas att detta var sjunde året i rad, som Jenny Nyströmskolan hade elever, som kom på medaljplats.

Yrkeshögskolan nästa

–Jag går sista året på gymnasiet, men kommer inte sluta inom detta område, då jag till hösten ska studera vid Yrkeshögskolan i Kristianstad, som bland annat har utbildning till bagare och konditor. Det finns väldigt mycket att lära sig inom detta område och jag har målet att bli ännu skickligare, berättar Alice Olsson, som naturligtvis var nöjd med de uppnådda resultaten vid tisdagens SM-tävlingar.

Digital tävling

Skolmästerskapen i bageri hade denna gång ett annat upplägg än normalt, då det genomfördes digitalt beroende på den rådande pandemin. Detta innebar att Alice Olsson och hennes kompis Louise Nilsson fick tävla på hemmaplan, alltså i Kalmar, medan domarna fanns i Göteborg.

–Vi bakade i en livesändning, vilket fungerade hur bra som helst. Det var särskilt roligt att våra familjer fick följa hela mästerskapet i direktsändning.

Det var marsipantårta och marsipanfigurer, som Alice Olsson tävlade med.

Klart med sommarjobb

Sedan flera år har Alice Olsson ett stort intresse för just att baka och har de fem senaste somrarna jobbat på bageriet Töserna på Revet, som främst bakar surdegsbröd i form av frallor och limpor, men även sötebröd. Dessutom har hon varit en del vid Maxis Bageri Kalmar.

–Jag har fått sommarjobb vid Maxi i Kalmar och hinner nog också med ett och annat inhopp på bageriet i Revsudden. Hela sommaren är inbokad och jag får hålla på med det jag gillar och sedan väntar alltså Yrkeshögskolan i Kristianstad, säger SM-vinnaren Alice Olsson från Nybro!

INGVAR GUNNARSSON

POPULÄRT