HemNyheterTomteland ny storsatsning - och ett nytt mysigt slädtåg

Tomteland ny storsatsning – och ett nytt mysigt slädtåg

Nu är det klart för en av de största turismsatsningarna i Nybros historia. Ett stort Tomteland ska byggas i Svartbäcksmåla. 

-Kommunstyrelsen har sagt ja, så nu kan vi berätta om de fantastiska planerna, säger Nybros utvecklingschef Primo Avrillo till NybroExtra.

Kommunen har blivit kontaktade av ECF (European Christmas Foundation) som med EU-pengar i ryggen har sökt efter en plats att etablera ett nytt Tomteland i södra Sverige. I norr finns ju redan flera, exempelvis utanför Mora och i finska Rovaniemi.

—Vi har nu skrivit ett samarbetsavtal, och arbetet börjar direkt. Vi är mycket glada, det ger jobb och sätter Nybro på kartan.

Vad innebär turistsatsningen?

-Det är flera olika delar. I Svartbäcksmåla bygger företaget ett Tomteland. Det är en stor byggnad med i huvudsak fyra verksamheter. En stor sal där man möter Tomten själv, en Tomteverkstad där barn och vuxna pedagogiskt kan leka och skapa, en stor bufferestaurang som givetvis serverar julbord året runt och så en spännande yta för julshopping.

Och vad ska kommunen göra?

-Vårt åtagande är att knyta samman centrums butiker, hotell mm med det nya Tomtelandet. Vi har beslutat att uppdatera idén med ett tufftuff-tåg, som ju försvann för några år sedan, med något mera jul-likt. Så vi har köpt in ett specialtåg bestående av slädar. Det är med hybridteknik, alltså det kan köras både på medar och hjul. Turerna kommer att starta vid Torget, genom Storgatan, ner via Badhusparken och Joelskogen, campingen, förbi Qvarnaslät och Pukebergsområdet och så direkt till Tomtelandet.

Är kommunen ensamma i satsningen?

-Nej då, det lokala näringslivet är entusiastiska. Alla vet ju hur viktig julen är för alla. Ett Tomteland kommer att bli en större attraktion än glasriket någonsin varit. Vi har redan flera samarbetspartners klara. Qvarnaslät, till exempel, inreder hela sin huvudbyggnad till ”Ett julhem anno 1890”. Förutom de traditionella och goda våfflorna kommer de att servera fika med julkakor, både pepparkakor, klenäter och annat, typ. Under den kalla årstiden serverar de också glögg gjord på gamla Nybrorecept.

I Pukeberg kommer man att satsa på att erbjuda glas och utsmyckning med julkänsla. Alltså julgranskulor, tomtedekorerade glas, hemmavävda juldukar med mera. Restaurangen kommer att servera mat med julanknytning à la carte. Vill man ha julglacerade revben eller en stor skål god mättande tomtegröt är det där man ska stanna till.  Många flera samarbeten är på gång.

Men man måste ta sig över riksväg 25 för att komma till Svartbäcksmåla, inte sant?

-Ja, på sikt ska vi bygga en säker undergång, men det kostar en del. Så fram till dess kommer två tomteklädda personer med röda lyktor stoppa trafiken när slädtåget ska passera. Vi tror att många kommer att tycka det är ett mysigt inslag.

Vad finns det för ytterligare utvecklingssteg?

-Eftersom slädtåget också har medar då funderar vi på att lägga ner kylrör i Storgatan och in i Badhusparken, på längre sikt hela vägen till Tomteland. Då skulle centrum få en vacker isväg som slingrar sig fram. Ny teknik gör att det är mycket mera miljövänligt att frysa is på det sättet. Det kommer att fungera året runt, utom de allra varmaste sommardagarna. Så slädarna kommer att glida på medar större delen av året. Kan det bli mysigare?

-Vi tycker att julskyltningen i Nybro är fin och traditionell, så vi ska diskutera med butikerna ifall de vill upplåta en del av sina skyltfönster för en permanent julskyltning året runt. Det skulle besökarna verkligen gilla. De som kommer hit är ju de som gillar jul och vill lägga pengar på sin upplevelse.

När kan Nybroborna ta del av detta?

– Ett första steg är att vi behöver provköra slädtåget efter påsk. Nybroborna är välkomna att delta i det, men på grund av Coronan måste man hämta ut numrerade biljetter i förväg. På så sätt undviker vi trängsel. Biljetterna kan man få gratis idag, torsdag, utanför kommunhuset. Det är öppet fram till 16. Se till att få din biljett idag, men kolla så den verkligen är märkt med dagens datum.

POPULÄRT